5 BAĞIMLIDAN 1'İ KADIN

A.A

31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü kapsamında açıklanan verilere göre her yıl daha çok sayıda kadın sigara içiyor.


Türk Toraks Derneği, Dünya Sağlık Örgütü’nün öncülüğünde 1987’den bu yana gerçekleştirilen “31 Mayıs Sigarasız Dünya Günü”  ile ilgili yaptığı açıklamada tütün salgınının farklı bir boyutuna dikkat çekti. Dünyada ve Türkiye'de gerçekleştirilen etkinlikler kapsamında, 'Tütünsüz Gençlik', 'Pasif İçicilik Öldürücüdür', 'Dumansız Kapalı Alanlar”, “Sağlık Çalışanları Tütüne Karşı”, “Tütünün her şekli öldürücüdür, aldanmayın!”, “Tütün VEYA Sağlık: Sağlığı Seç!” gibi temalara yer veriliyor.

2010 yılı “Sigarasız Dünya Günü” etkinliklerin ana teması ise “Tütün endüstrisinin, kadınlarda sigara içiciliğini arttırmaya yönelik pazarlama taktiklerine vurgu yapılarak, kadınlarımızı sigara konusunda uyarmaktır”. Bu nedenle Türk Toraks Derneği tarafından “Uyarıyoruz; Kadınlar Hedefte” sloganı ile yapılan bilgilendirmede;

• Dünya genelinde her 5 sigara içicisinden birisi kadın.
• Her geçen yıl daha çok sayıda kadın sigara bağımlısı oluyor.
• Tütün endüstrisi kazançlarına kazanç katmak için kadınları hedef seçti.
• Tütün endüstrisi, sigara içen kadını daha özgür, daha sosyal, başarılı, seksi ya da cazibeli gösterecek şekilde sigara reklamı yapmakta ve kadınlarda sigara içiciliğini arttırmaya yönelik yeni pazarlama taktikleri geliştiriyor.

• Bugünkü sigara kullanıcılarının yarısını, gelecekte sigara ile ilişkili bir hastalık nedeniyle kaybedeceklerini çok iyi bilen tütün endüstrisi,  yeni kullanıcılar yaratmak ihtiyacı içinde. Bu sebeple “Kadınlar Hedef”tedir. ifadelerine yer verildi.

KADINLAR TÜRKİYE’DE DE HEDEF

Açıklamaya göre kadınlar, sosyo-ekonomik bağımsızlıklarını kazanması ve sosyal hayatta erkek tipi davranışlar gösterdikleri zaman muhatap alınıyor ve bu nedenle Türkiye’de kadınlarda sigara içme oranı erkeklerin aksine artıyor. Türkiye’de halen 18 yaş üstü kadınlarda yaklaşık 6 kadından 1'i sigara içiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün ‘Kadın ve Sağlık’ raporu, dünya üzerinde birçok eşitsizliğe maruz kalan kadınların sağlık konusunda da erkeklerin gerisinde olduğunu gösteriyor. Rapor; kadınların erkekler ile aynı sağlık sorunlarını paylaşmasına ve biyolojik nedenlerle daha uzun yaşar görünmelerine rağmen, yaşamlarını genel olarak erkeklere göre çok daha kalitelisiz ve sağlıksız sürdürdüklerini ortaya koyuyor.

DERNEĞİN AÇIKLAMASINDA ÖNE ÇIKAN NOKTALAR ŞÖYLE:

Tütün endüstrisi, kadınların bu sağlıksız ve kalitesiz hayatlarına bir de sigara içiciliğini ve nikotin bağımlılığını sokmaya çalışmaktadır. Sigara içiciliğinin ve nikotin bağımlılığının kadınlardaki etkileri, erkeklere göre çok daha yıkıcı ve yok edicidir. Tütün kullanımı kadınlarda da kalp ve akciğer Hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa ve organ hasarına sebep olur, ölümcül sonuçlar doğurur. Sigara içiciliği, kadının sağlığını ve güzelliğini bozar.

KADINLARDA SİGARA KULLANIMI VE KISIRLIK;

• Bugüne dek yapılan birçok araştırmada; kadınların sigara içmesinin üreme fonksiyonları üzerine olumsuz etkilerinin olduğu gösterilmiştir yani “sigara, kadının doğurganlığını azaltır”.
• Gebelik isteyen kadınların yaklaşık yarısında; eğer sigara içiyorsa beklenen gebelik için ortalama 1 yıl kadar gecikmeye neden olmaktadır yani “sigara, beklenen gebeliği geciktirir”
• Sigara içiciliği, suni döllenme veya tüp bebek gibi yardımcı üreme yöntemlerinin başarısını da olumsuz etkiler. Hatta bazı ülkelerde, tüp bebek uygulamalarında sigara içen kişiler programa alınmamaktadır. Yani “sigara yardımcı üreme yöntemlerini güçleştirir”.

KADINLARDA SİGARA KULLANIMI VE GEBELİK;

• Gebe iken sigara içen annelerin kanındaki nikotin ve karbonmonoksid gazı plasenta yolu ile anne karnındaki bebeğe kolayca geçmektedir. Yani anne karnındaki bebek, anne her sigara içtiğinde tütünün zararlı etkilerine doğrudan maruz kalmaktadır. Bu durum “erken düşüklere ve anne karnında ölümlere” yol açmaktadır.
• Gebe iken sigara içen annelerde; “erken doğum ya da düşük doğum ağırlıklı bebek” ve “ani bebek ölümleri” daha sık karşılaşılan bir durumdur.
• Gebe iken sigara içen annelerin çocuklarının; doğumda normal görülmelerine karşın ileri hayatlarında “öğrenme ve kavrama yeteneklerinin daha az geliştiği” gösterilmiştir.

KADINLARDA SİGARA KULLANIMI VE ÇOCUKLARDAKİ ETKİSİ;

• Kadınların sigara içicisi olması çocukların çok erken dönemde sigarayla karşılaşmalarına neden olmaktadır. Annenin sigara içiyor olması, çocuk ve gençler için sigaraya başlamada bir etkendir.
• Ayrıca tüm gün evde olan anneler, evin herhangi bir kapalı alanında sürekli sigara içiyor ise; ev içinde o havayı soluyan çocuklarda pasif içiciliğe yol açabilir. Bu durum, çocukların sık sık havayolu enfeksiyonu geçirmesine, akciğer sağlığının bozulmasına ve genel olarak daha sağlıksız olmalarına neden olmaktadır.

• 31 Mayıs 2010 tarihi itibariyle ÜLKEMİZ KADINLARINA seslenmek istiyoruz:

Tehlike kapımızda. Gelişmekte olan ülkelerin kadınlarında sigara içiciliğini arttırmaya yönelik geliştirdikleri yeni pazarlama taktikleri ile; tütün endüstrisinin yeni hedefi sizlersiniz. Bu tuzağa düşmeyin. Bu günden itibaren sadece sigaraya değil tütünün her şekline hayır deyin. Unutmayın; sizlerin bu konudaki doğru tutumu yalnızca günümüz toplumu için değil gelecek nesillerin sağlığı ve gelişimi için de kritik öneme sahiptir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Temmuz 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.