1990 SONRASI DOĞANLAR BENCİL

AntalyaHaber

Antalya'da üniversite sınavına girecek öğrencilere ve ailelerine ışık tutmak amacıyla Prof. Dr. Nevzat Tarhan bir konferans verdi.


Antalya Büyükşehir Belediyesi, üniversite sınavına girecek öğrencilere ve ailelerine ışık tutmak amacıyla Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın konuşmacı olarak katıldığı "Sınav Kaygısı ve Gençlik Psikolojisi" konulu konferans düzenledi.

Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın AKM’de düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 1990 yılı sonrası doğan gençlerin bazı açılardan risk altında olduğunu söyledi. İletişimin gelişmesiyle gençlerin bilgiyle çok erken tanıştığını ifade eden Tarhan, gençlerin ruhsal olarak güçlenmeden sosyal yönlerinin geliştiğini, bu durumun da gençleri gelişiminde olumsuz etki yaptığını ifade etti. 1990 sonrasında doğanların sadece kendi çıkarlarını düşündüğünü dile getiren Tarhan, yeni dönem gençliğinin toplumu ve aileyi pek önemsemediğini kaydetti.

Tarhan, anne babaların çocuklarını sırtında taşımasının doğru olmadığını, bunun yerine çocuğuna rehberlik etmesi gerektiğini belirtti. Çocuğa direnme gücü verilmesi gerektiğini vurgulayan Nevzat Tarhan, hayatın tahammül edenleri mükafatlandırdığını açıkladı. Tarhan, “Bir insanın kendi kendini motive etmesi başarıyı getirir. Gençlere, geleceklerini planlayacakları idealler vermemiz gerekiyor. İyi bir çocuk geliştirmek, bir iş adamının iyi fabrika kurmasından daha kolay değildir ” dedi.

Anne-babaların ders çalışmayı eğlenceli hale getirmesi gerektiğini ifade eden Tarhan, “Ama matematiği eğlenceli hale getirmek kolay değildir. Fakat insan, gelecekteki eğlenceyi her zaman şimdiki eğlencenin yerine tercih eder. Aileler, gençlere gelecekteki zevkleri, eğlenceleri öğretmelidir” diye konuştu.
 
SINAV KAYGISININ NEDENİ

Prof. Dr. Tarhan, sınav kaygısının nedeninin genelde yüksek motivasyon olduğunu açıkladı. Bunu engellemek için de sonucu değil süreci düşünmek gerektiğini belirten Tarhan, şöyle konuştu: “Sonucu düşünürseniz beyin stresli düşünüyor. Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmalısınız. Aileler sınava, çocuklardan daha çok önem veriyor. Bu da çocukta baskıya neden oluyor. Her sınavda başarılı olunacak diye bir kural yoktur. Önemli olan çocuğunuzun elinden geleni yapıp yapmadığıdır.”

Dikkat eksikliğinin de bir hastalık olduğunu ifade eden Nevzat Tarhan, nöropsikolojik taramayla bu hastalığa teşhis konulabileceğini, böylece bu kişilerin öğrenme modellerinin de nasıl olduğunun ortaya çıkarılabileceğini sözlerine ekledi.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:15 Haziran 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.