100 yaşına kadar yaşamak

Sardinyalılar 100 yaşına kadar nasıl yaşıyor?

Sardinyalılar 100 yaşına kadar nasıl yaşıyor?

100yasinakadaryasamakUzun ve zinde bir hayatın izini süren Amerikalı yazar Dan Buettner, 100 yaşını gören insanların sırrını, yazdığı kitapta (Eating and Living Like the World’s Healthiest People – Dünyanın En Sağlıklı İnsanları Gibi Yemek ve Yaşamak) özetliyor. İtalya’nın Sardinya Adası’nda yaşayanlar eserde özel bir yere sahip. Buettner, onları diri tutan formülleri akademik araştırmalar ışığında anlatıyor.

DEVEDİKENİ

Devedikenini bitki çayı olarak tüketen Sardinyalılar, böylelikle vücutlarını toksinlerden korumuş oluyor.

KEÇİ VE KOYUN SÜTÜ

Her ikisinin de besin değeri inek sütünden fazla; üstelik hazmı daha kolay. Keçi ve koyun sütü, kötü kolesterolü düşürüyor, kalp-damar rahatsızlıklarını önlüyor. Kolon kanserinden koruması da cabası. Keçi sütünün çinko ve selenyum açısından çok zengin olması bağışıklık sistemini güçlü kılıyor.

REZENE

Hem sebze hem ot hem de baharat olarak kullanılıyor. Lif bakımından zengin; A, B ve C vitaminleri içeriyor. İdrar söktürücü etkisi var.

CANNONAU ŞARABI

Sardinyalılar, Grenache adlı siyah üzümden yapılan bu şaraptan günde üç-dört kadeh içiyor. Mümkünse her öğünde bir kadeh olacak şekilde... Antioksidan bakımından zengin olan Cannonau şarabının, kalp krizi önlemede faydalı olduğu söyleniyor.

DOMATES

C vitamini ve potasyum barındıran domates, ekmek, pizza ya da makarna başta olmak üzere hemen hemen bütün yemeklerde kullanılıyor. Özellikle zeytinyağında pişirilmiş domates, güçlü bir antioksidan olan likopen açısından çok daha zengin.

BADEM

İster atıştırmalık olarak ister tatlıların içinde... Her nasıl kullanılırsa kullanılsın araştırmalar şunu söylüyor: Bademin yer aldığı düşük kalorili diyetler, insanlara daha fazla kilo kaybettiriyor.

BAKLA VE NOHUT

Sardinyalıların mutfağında bakla ve nohut, çorbalarda veya et yemeklerinde sık sık kullanılıyor. Protein ve lif oranı yüksek. Bu da 100 yaşını görmek için en önemli ipuçlarından biri.

ARPA

Arpadan yapılmış bir ekmek, kan şekerini, buğday unuyla yapılmış bir ekmekten daha yavaş artırır. Bu da, pankreas ve böbreklere daha az yük olmak anlamına geliyor. Eski zamanlarda yoksulların besini olarak bilinen arpa, şimdilerde Sardinya mutfağının kıymetlisi.

EKŞİ MAYALI EKMEK

Sardinya’da mayalı ekmekler, aynı Amerika’daki gibi buğdayla yapılıyor ama içine mayanın yerine canlı laktik asit bakterileri konuyor. Kandaki insülin değerini yüzde 25 oranında düşüren bu ekmek, kişiyi obezite ve diyabet gibi hastalıklardan koruyor.

YUFKA EKMEĞİ

Sardinyalıların en çok tükettiği ekmek türü. Yüksek proteinli, düşük glutenli ve durum buğdayı unundan yapılıyor. Lif oranı yüksek, işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklerdeki gibi kandaki şeker oranını artırmıyor, aksine Tip 2 diyabet riskini azaltıyor. HÜRRİYET - İPEK İZCİ

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Mayıs 2015Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.