Siz hayatı nasıl yaşıyor sunuz?

Başarı, özgürlük, barış, dostluk, sevilmek ve mutluluk... Ama bir bedeli var... Bu ve benzeri değerleri şüphesiz ki hemen herkes hayatında görmek ve yaşamak ister. Ancak bu o kadar da kolay değil her şey gibi bunun da bir bedeli var.

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan,  "Güzel İnsan Modeli" isimli kitabında "Ne Kadar O Kadar" Retoriği başlığı altında bu konuyu irdeliyor, hayata dair önemli ipuçları veriyor.

Halk jargonunda "ne kadar ekmek o kadar köfte" şeklinde ifade edilen deyişten yola çıkan Rektör Tarhan, deyişi toplumsal değerlere uyarlıyor, çıkan tabloyu da okuyucularıyla paylaşıyor. İşte Rektör Tarhan'ın birey ve toplumun ruh sağlığı için uygulaması gereken o önemli tablosu. Ne kadar korku o kadar bunalım, Ne kadar özgüven o kadar başarı, Ne kadar cesaret o kadar özgürlük, Ne kadar vatanseverlik o kadar güçlülük, Ne kadar adalet o kadar huzur, Ne kadar sosyal sermaye o kadar toplumsal barış, Ne kadar çaba o kadar şans, Ne kadar emek o kadar ücret, Ne kadar sabır o kadar zafer, Ne kadar inanç o kadar sebat, Ne kadar hayal o kadar keşif, Ne kadar ümit o kadar motivasyon,

Ne kadar şükür o kadar dinginlik, Ne kadar tembellik o kadar esaret, Ne kadar samimiyet o kadar ikna, Ne kadar iyi niyet o kadar dostluk, Ne kadar empati o kadar anlaşılmak, Ne kadar dua o kadar yardım, Ne kadar iyilik o kadar sevilmek, Ne kadar bencillik o kadar yalnızlık, Ne kadar dürüstlük o kadar güven, Ne kadar bilgi o kadar güç, Ne kadar veri o kadar doğru karar, Ne kadar sezgi o kadar buluş, Ne kadar merhamet o kadar sükunet, Ne kadar kanaat o kadar zenginlik, Ne kadar saygı o kadar itibar, Ne kadar edep o kadar mutluluk, Ne kadar cömertlik o kadar soyluluk, Ne kadar uygulama o kadar karakter, Ne kadar doğallık o kadar denge, Ne kadar çile o kadar dayanıklılık, Ne kadar merak o kadar ilim, Ne kadar hayret o kadar öğrenme, Ne kadar ilkelilik o kadar onur, Ne kadar düzen o kadar sonuç, Ne kadar dikkat o kadar isabet, ve sonuç olarak ne kadar erdemlilik o kadar insanlık ..."

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Eylül 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.