Bebeklerde Gıda Alerjileri

Gıda alerjisi, besinin vücuda alınmasıyla başlayan, bağışıklık sistemi ile ilişkili olarak gelişen ve tekrarlayabilen bir sağlık sorunu. Bebeğiniz alerjik mi? Bebeğiniz doğduğundan beri alerji sıkıntısı mı çekiyorsunuz? Gıda alerjileri hiç geçmiyor mu? Gıda alerjilerinde nelere dikkat etmelisiniz?

Doğumdan itibaren bütün aileler bebeklerinin sağlıklı gelişimini sağlamak ve hastalıklardan korumak için çaba sarf eder. Ancak anne sütünden katı gıdaya geçiş sırasında ya da normal beslenmeye geçişte yaşanan gıda alerjileri her anne babayı zorlar.

Uzmanlara göre çocuğun bağışıklık sistemi her besini kabul etmeyebilir. Siz ne kadar sağlıklı beslenmesine özen gösterirseniz gösterin çocuk buna reaksiyon gösterebilir.

GIDA ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Bebeklerde gıda alerjisi belirtileri:

- Deride kırmızı döküntü
- Hışıltılı solunum ve öksürük
- Kusma
- Kabızlık
- İshal
-Dudaklarda morarma

Besin alerjisi kimi zaman grip veya nezleye benzer belirtilerle de ortaya çıkabilir.

Ailesinde en azından bir ebeveyni veya bir kardeşinde alerjik rinit, astım, besin alerjisi veya egzama gibi alerji öyküsü olan bebeklerin yaşamlarının ilk 5-7 yılı içinde besin alerjisi ortaya çıkma riski de yüzde 20 daha yüksek.

ALERJİ NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Besin alerjilerinin gelişiminde rol alan IgE dışı mekanizmalara bağlı gelişen semptomlar daha geç ortaya çıkarlar. Örneğin bebeklerde ek gıdaya geçme döneminde kusma, ishal, kanlı mukuslu dışkılama hatta su kaybına neden olabilen reaksiyonlar gelişebilir. Kanlı, mukuslu dışkılamanın görüldüğü ön planda görüldüğü tip alerjik proktokolit, besin alımından birkaç saat sonra sürekli kusma ile karakterize hastalığa Besin proteinlerinin tetiklediği enterokolit sendromu (FPIES) denir. Bu duruma inek sütü, soya, yumurta vb karşı vücudumuzun verdiği geç tip alerjik yanıtlar neden olmaktadır.



NELER BEBEKLERDE GIDA ALERJİSİNE YOL AÇAR

- Katkı maddeleri
 -İnek sütü
- Yumurta akı
- Fındık
- Fıstık
- Ceviz
- Kabuklu deniz ürünleri
- Soya
-  Buğday
-Bakliyatlar
- Susam
- Hazır gıdalara katılan tatlandırıcı, renklendirici, kıvam verici ya da koruyucular

BEBEKLERDE GIDA AİLERJİSİ GEÇER Mİ?

GIDA ALERJİSİ TEDAVİSİ

Gıda alerjisi olan bebek ve çocuklarda;

- Deri prik testleri
- Serumda besine özgün IgE ölçümü
-  Besin provokasyon testleri yapılabilir.

Deri testleri hayatın ilk gününden itibaren her yaş grubunda yapılabilir.

GIDA-BESİN ALERJİSİ OLAN BEBEKLERDE NE YAPILMALI?

Bebek, çocuk ya da yetişkinlerde rastlanan besin alerjilerinde kanıtlanmış bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Alerjik olunan besin ve ürünlerinden kaçınması reaksiyonları önlemenin tek yoludur.

Besin alerjisi olan hastalarda ortaya çıkan hafif reaksiyonlarda antihistaminik ilaçlar ve kortikosteroidler kullanılabilir.

İnek Sütü Alerjisi Olan Çocuk Hangi Yiyeceklerden Kaçınmalı?

Her türlü süt: Taze, çiğ, pastörize, süt tozu, süt kaymağı, her çeşit bebek maması (anti-alerjik mamalar dışında), diğer hayvanların sütleri (keçi dahil)

Süt ürünleri:
-Tereyağı, margarin, kaymak, hayvansal yağlar.
- Yoğurt, puding, krema, sütlü tatlılar.
- Peynir, krem peynir, lor, peynir altı suyu (whey)
- Kazein, kazeinat (ticari gıdalar)
- Lactalbumin, lactalbumin  fosfat, lactoglobulin, laktuloz (ticari gıdalar)
- Kefir, ekşi krema, kesilmiş süt.

Ayrıca, bazı makarnalar, pastalar, şekerler, çikolatalar, ticari gıdalara eklenen lesitin ve lezzet vericiler de yumurta proteini içerebilir.

BEBEKLERDE GIDA ALERJİSİ TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Besin Alerjilerinde Nasıl Tanı Konulmalıdır?

Besin alerjilerinde tanı oldukça deneyim gerektiren bir süreçtir. Dikkatli yürütülmeyen işlemlerin sonucunda yanlış tanı konulması ile hastalara gereksiz diyet uygulaması ya da hayatlarının riske edilmesi söz konusu olabilir.

- Tüketilen besinin içeriği ve miktarı,
- Belirtilerin ortaya çıkış ve düzelme zamanı,
- Daha önceden ve daha sonra benzer reaksiyonların olup olmadığı
- Belirtilerin özellikleri iyi bilinmelidir.

Bazı hastalardan şikayetlerinden sorumlu besin/besinlerin bulunabilmesi için besin günlüğü tutmaları istenebilir. Tükettiği besinlerin ayrıntılı bir şekilde besin günlüğüne kaydedilmesi tanısal sürece yardımcı olabilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:27 Mayıs 2019Yayınlanma Tarihi:18 Mayıs 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.