YORGUNLUK BİR HABERCİDİR

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu

Günlük işleri yaparken de kendinizi yorgun hissediyorsanız, işte o zaman durumu ciddiye almalısınız.

 


Sağlıklı insanlar aşırı çalışır, gereğinden fazla fiziksel aktivitede bulunurlarsa yorulabilirler. Bu normal bir durumdur. Günlük işleri yaparken de kendinizi yorgun hissediyorsanız, işte o zaman durumu ciddiye almalı, arka planda bir sağlık probleminin olabileceğini düşünmelisiniz.

HANGİ HASTALIKLAR YORUYOR

Yorgunluğun sık görüldüğü sağlık sorunlarının başında kansızlık geliyor. Özellikle demir eksikliğine bağlı kansızlıkta yorgunluk önemli bir işaret olabiliyor.

Bazı organların görevlerini yapmadığı durumlarda da yorgunluk sorunu baş gösteriyor. Tiroit bezi tembelliği, böbrek, karaciğer, kalp, solunum yetmezliği gibi problemlerin çoğunda yorgunluk az veya çok ama mutlaka kendini gösteriyor.

Kas hastalıklarında, bazı sinir sistemi hastalıklarında (miyasteni, Parkinson gibi) yorgunluk sık görülen bir işaret. Tansiyon düşüklüğü, kan şekeri düşüklüğü gibi durumlarda da yorgunluk problemiyle karşılaşma olasılığı artıyor. Orta ve ileri yaşlı erkeklerde testosteron hormonunun azalması, yorgunluğa yol açıyor.

Yorgunluğun, gözden kaçmış gizli bir enfeksiyon hastalığının ilk ve tek işareti olabileceği aklınızda olsun. Kronik iltihabi hastalıklarda, mesela tüberkülozda veya malta hummasında çok ciddi yorgunluk şikayetleriyle karşılaşılabiliyor.

KANSERE İŞARET EDEBİLİR


Yorgunluk, kanserin bile işareti olabiliyor. Özellikle iştahsızlık, kilo kaybı, ateş gibi işaretlerle birlikte olduğunda yorgunluğu daha çok ciddiye almak, kanser olasılığını mutlaka araştırmak gerekiyor.

Birçok ruhsal hastalıkta da yorgunluk önemli bir problem. Stres yönetimi bozuklukları dahil pek çok psikolojik sorunda yorgunluk çoğu zaman önde gelen bir şikayet. Fibromiyalji, kronik yorgunluk sendromu, psikosomatik kökenli yorgunlukların ilk sıralarında yer alan sağlık sorunları olarak dikkati çekiyor. Yorgunluk depresyon sorununun da ilk işareti.

Kısacası yorgunluk deyip geçmemekte, uzun süredir devam eden, gittikçe şiddetlenen ve başka sağlıksızlık işaretleriyle birlikte olan yorgunlukları ciddiye almakta fayda var.
Yorgunluk sorunundan yakınıyorsanız, kaynağını araştırmak için doktorunuzla konuşmakta geç kalmayın.

Kalp krizi riskiniz varsa

Eğer kalp krizi riski yüksek biriyseniz, bazı noktalara dikkat etmek zorundasınız. İşte yapmanız gerekenlerin
toplu bir özeti...

İyi uyuyun. Gülmeye, eğlenmeye ve dinlenmeye zaman ayırın. Kilonuzu, tansiyonunuzu, şeker ve kolesterolünüzü dikkatle izleyin. Öfke ve hiddetten uzak durun.

Uzmanlar, kalbe en faydalı duygunun mutluluk ve huzur hissi olduğunu belirtiyor. Pozitif düşünen, iyimser kişilerde kalp krizi riski azalıyor.
Her şeyi kendileri yapmaya çalışan, zamana karşı yarışan kişilerin de riski bir hayli yüksek. Rekabetçilik, az zamana çok iş sığdırmanın yarattığı stres yükü kalbe hiç de iyi gelmiyor.

Bu insanların bazı ortak özellikleri daha var; genellikle eve iş getiriyor, başaramadıkları zaman öfkeleniyorlar. Dinlemekten çok konuşmayı, dinlenmekten çok çalışmayı, yürümekten çok koşmayı seven bu insanlar çok az tatil yapıyorlar.

Eğer kalbinizle iyi duygusal ilişkiler geliştirmek istiyorsanız, bu hatalardan uzak durun.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:10 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.