TRAVMAYI ATLATAMADILAR

DHA

Mardin'in Mazıdağ İlçesi Bilge Köyü'nde 44 kişinin ölümü ile sonuçlanan katliamın ardından köy okulunda yeni eğitim yılı buruk başladı. Köylüler, katliamda anne ve babalarını yitiren çocuklara ilgi gösterip, yaşadıkları travmaları atlatmalarına yardımcı olmaya çalıştı.

Sınıflarına giren çocuklar, büyüyüp hakim ve savcı olmak istediklerini; katliam sanıklarının hukuk karşısında cezalarını almaları için okumak istediklerini söylediler.

Bilge Köyü'nde 4 Mayıs gecesi 44 kişinin katletilmesinin ardından köydeki acıların izleri hala silinemedi. Yeni eğitim yılının başladığı bugün sabah saatlerinde öğretmen Sadık Akbulut, öğrencileri toplayarak okula getirdi. Köy muhtarı Abdurahman Çelebi ve bazı köylülerinde hazır bulunduğu eğitim öğretim sezonunun ilk gününde öğrenciler önce İstiklal Marşı okudu, daha sonra öğrenci andını içerek ders başı yaptı. Bilge köyünde 5'inci sınıfa kadar eğitim verilen ilköğretim okulunda 20 öğrenci bugün derse başlarken, sınıfa giren öğrencilere öğretmenleri kitaplarını dağıttı.

İstanbul’da Darüşşafaka Eğitim Kurumları'nda okuyacak olan Mehmet Ali, Zeynep ve Remziye Çelebi de okulun ilk gününde eski okullarında hazır bulunurken, bayram izni için köye geldiklerini bir kaç gün sonra istanbul'a döneceklerini söyledi. Okulun açılmasından dolayı mutlu olduklarını söyleyen öğrenciler, gazetecilerin "büyüyünce ne olmak istiyorsunuz?" sorusuna sadece "hakim ve savcı" olmak istediklerini cevabını verdi. Çocuklar, anne ve babalarını kaybetmelerine sebep olan katliamı yapanlardan bunu hesabını hukuk karşısında sormak için hakim ve savcı olmak istediklerini ifade etti.

Bilge Köyü muhtarı Abdurahman Çelebi, çocukların psikolojisinin biraz düzeldiğini, çocukları okutmak için ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını söyledi. Çelebi, "Çocuklara anne ve baba sevgisi gibi olmasa da sevgi göstermeye ve sahiplenmeye çalışıyoruz. Onlar artık bizim herşeyimiz. 20 öğrenci köydeki okulda. 13 öğrenci Sultan Köyü İlköğretim Okulu, 7 öğrenci Mardin'de liseye ve 5 öğrenci de İstanbul’daki Darüşşafaka'da eğitimlerine devam edecek. Çocuklar katliamdan sonra hakim ve savcı olmak istiyorlar. Katiller içerde, 2'si bırakıldı. Kimse olayın üzerinden durmadı. Adalete güvencemiz vardır. Çocuklarımızın hakim savcı olması doğaldır. Silaha davranmayacağız. Silahın devri bitti. Biz katliamı yapanların arkasındaki güçlerin ortaya çıkmasını istiyoruz" dedi.

Köyde yapımına bir süre önce başlayan yeni okulun inşaatı sürerken, 4 derslikli ve 2 lojmanı bulunan okulun 1 ay içrisinde tamamlanacağı belirtildi. Yeni okul köylülerin isteği üzerine, eski okulun köy merkezine uzak olması nedeniyle köyün içinde yapılıyor.

HOLLANDA'DAN BİLGE KÖYÜNE MEKTUP

Hollanda'da yaşayan Abdullah Aslan adındaki bir vatandaş, köydeki fakirlere ve yetimlere yardım yapmak istediğini, bunun için köyde bir öğrenci yurdu yapmak istediğini ifade ederek, köy muhtarı Abdurahman Çelebi'ye mektup gönderdi. Muhtar Çelebi, hayırsever vatandaş ile diyaloga geçeceklerini ve köye nasıl bir yardım yapmak istediği konusunda görüşeceklerini belirterek Aslan'a teşekür etti. Çelebi, katliamdan sonra köyde kalan yetim ve öksüz çocukların bakımı ve eğitimleri için herkesten yardım beklediklerini sözlerine ekledi.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Eylül 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.