TEKNOLOJİ NELERE NEDEN OLUYOR?

Formsante

Teknolojik ürünler hayatımızı kolaylaştırsa da, oluşturdukları manyetik kirlilikle sindirim sistemindeki sorunlardan kansere kadar pek çok sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.

Hız çağında yaşadığımız günümüzde teknolojik ürünlerden vazgeçmeyeceğimize göre, hepimizin aklına şu soru takılıyor; 'Elektronik manyetik kirlenmeden nasıl korunabilirim? Biz de, Endokrinoloji ve Metabolizma Uzmanı Doç. Dr. Nuri Haksever'e  en sık kullandığımız teknolojik ürünlerin yol açtığı hastalıkları ve elektromanyetik kirlenmeden korunma yöntemlerini sorduk.

1. CEP TELEFONU


İletişim çağının değişmez araçlarından biri olan ve ülkemizde yaklaşık 35-40 milyon aktif kullanıcısı bulunan cep telefonları, sağlığımızı tehdit eden en belirgin örnek olarak gösteriliyor. Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı'nın cep telefonlarından ve baz istasyonlarından yayılan elektromanyetik alanları, muhtemel kanserojen içeren 2-B grubuna alması ve İngiltere Radyolojik Koruma Kurulu'nun cep telefonlarının küçük çocuklarda tümör riski yarattığını açıklaması, bu cihazların ne kadar zararlı olduğunu ortaya koyuyor.

Hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Birçok bilimsel raporda cep telefonlarının; baş ağrısı, kısa süreli hatırlamada zayıflama, giderek artan kronik yorgunluk, deri uyuşukluğu, görüş alanında daralma ve kulak çınlaması gibi yaşam kalitesini düşüren sağlık sorunlarına neden olabileceği belirtiliyor. Uzmanlara göre cep telefonu; Alzheimer, Parkinson ve Multiple Skleroz (MS) gibi sinir hastalıklarının oluşma riskini de artırıyor. Ayrıca, cep telefonlarının uzun vadede; kalp rahatsızlıklarına, hafıza zayıflaması ve beyin tümörü riskine, kalıcı işitme bozukluklarına, embriyo gelişiminin zarar görmesine, kadınlarda düşük riskinin artmasına, bağışıklık sisteminin zayıflamasına, yüksek tansiyona, sperm sayısının azalmasına ve cilt kanseri gibi ciddi tablolara sebep olabileceği düşünülüyor.

Nasıl korunmalı?

Aklınızda bulunsun, konuşmasanız bile cihazınız sürekli sinyal alışverişi yapacağı için elektromanyetik dalgaya her zaman maruz kalıyorsunuz. Bu yüzden cep telefonunu bedeninizden mümkün olduğunca uzakta tutmayı ihmal etmeyin. Cep telefonu kullanımını da günde en fazla 10 dakikayla sınırlayın. Konuşurken telefonu kulağınıza götürmek yerine, Bluetooth teknolojili kablosuz kulaklıklar ya da kablolu versiyonlar kullanın. Telefonu açmadan kulağınıza götürmeyin. Cihazınızı kalp, karaciğer, böbrek ve testisler gibi organların yakınında tutmamaya çalışın. Uyuduğunuz odada, özellikle de yatağın başucunda cep telefonu bulundurmayın.

2. BİLGİSAYAR

Bilgisayarlar da elektromanyetik kirlenmeye yol açarak sağlığımızı tehdit edebiliyorlar. 

Hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Flaş tarzı efektler ve animasyon programları göz sağlığımızı tehlikeye sokabiliyor. Bilgisayar ayrıca mevcut epilepsi odağını aktif hale getirerek hastalığa neden olabiliyor. Elektromanyetik alandan vücudun genelde tümü etkilendiği için uykusuzluk, baş ağrıları, halsizlik gibi şikayetlerin yanı sıra, sperm sayısının azlığından adet problemlerine, tansiyon yüksekliğinden stresle ilgili hastalıklara kadar pek çok sorun ortaya çıkıyor.

Nasıl korunmalı?

Bilgisayar kullanımını mümkün olduğu kadar azaltın ve sık sık cihazınızdan uzaklaşın. Ayrıca tüm elektromanyetik cihazlara yapıştırılan ve manyetik alan etkisini azaltan stickerlar kullanın.

3. YÜKSEK GERİLİM HATLARI

Yüksek gerilim hatları, yaydıkları elektromanyetik dalgalarla sağlığımızı ciddi boyutlarda tehdit edebiliyor. Uzmanlara göre; elektromanyetik dalgalardan en çok çocuklar nasibini alıyor.

Hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Yapılan araştırmalara göre; yüksek gerilim hatları çocuklarda lösemi ya da beyin kanserine yakalanma riskini artırıyor. 1988'de ve 1991'de Amerika'da, 1992'de İsveç ve Meksika'da, 1993'te ise Danimarka'da yürütülen araştırmalar; çocuklarda görülen kanserler ve özellikle de lösemi ile iletişim hatlarına yakın yaşamak arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuş. 1994'te ve 1998'te ABD ve Finlandiya'da gerçekleştirilen araştırmalarda; elektromanyetik alanların sürekli etkisinde kalan radyo operatörlerinde, endüstriyel donanım ve telefon hattı işçilerinde, elektrik santralleri ve trafo merkezlerinde çalışanlarda Alzheimer Hastalığı'nın diğer popülasyona göre erkeklerde 4-9, kat kadınlarda da 3-4 kat daha çok görüldüğü belirlenmiş. Yine bu araştırmaya göre; enerji iletim hatlarına 40 metreden daha yakın yaşayan çocuklar, normal çocuklara göre kansere 2-3 kat daha fazla yakalanıyorlar. Yine bir araştırmada; evleri hat yakınında bulunan yetişkinlerde löseminin 2 kat arttığı gözlenmiş.

İsviçre'de yürütülen bir araştırmada, yüksek gerilim hatlarına 50 metreden yakın bölgede yaşayan ileri yaştaki kişilerde, Alzheimer ve demans hastalığına bağlı ölüm riskinin arttığı sonucuna ulaşılmış.1990-2000 yılları arasındaki nüfus verileri ile 2000-2005 yılları arası 30 yaş üzeri 4.7 milyon kişinin ölüm verileri analiz edildi. Araştırmada, 220-380 KV gerilimli elektirik hatlarına 50 metreden daha yakın bölgede yaşayan kişilerde, 600 metreden daha uzak yaşayan kişilere göre Alzheimer Hastalığı'na bağlı ölüm riskinin 1.24 kat daha fazla olduğu tespit edildi. 220-380 KV'luk gerilim hatlarının yakınında en az 5 yıldır yaşayan kişilerde söz konusu risk artışının 1.51 kat olduğu belirlenirken; en az 10 yıldır yaşayanlarda 1.78 kat, en az 15 yıldır yaşayanlarda ise 2 kat olduğu ortaya konmuş.

Nasıl korunmalı?

Yüksek gerilim hattından en az 100 metre uzakta olan bir evde oturun. Yine yüksek gerilim hatlarına yakın koşu yolları ve çocuk oyun parkları gibi tesislerde zaman geçirmemeye de özen gösterin.

4. TELEVİZYON VE RADYO DALGALARI

Televizyon ve radyo cihazları da sağlığımızı risk altına alabiliyor. Uzmanlar, bu cihazların stand-by konumunda bulunduklarında bile elektromanyetik kirlenme oluşturmaya devam ettiklerine dikkat çekiyor.

Hangi sağlık sorunlarına yol açıyor?

Bu cihazların yarattığı en önemli sorun uyku kalitesini bozması. Buna bağlı olarak vücudumuzda rejenerasyon olmuyor, yani bir doku kaybından sonra ortadan kalkan hücrelerin yerini aynı cinsten ve aynı değerde hücreler çoğalarak doldurmuyor. Büyüme hormonu ve insülin benzeri büyüme faktörünün salgılanması bozulduğu için de hızlı yaşlanmaya başlıyoruz. Ayrıca Norveç'te 26.000 kadın üzerine yapılan bir çalışmada, günde 4 saatten fazla televizyon seyreden kadınlarda meme kanseri riskinin normal bireylere göre 3-4 kat fazla olduğu belirlenmiş. Bu artışta hareketsizliğin yanı sıra elektromanyetik kirlenmenin de etkiliği olduğunu düşünülüyor.
 
Nasıl korunmalı?

Televizyonu en az 3 metre mesafeden seyredin. Ekranların dalga yayma kapasitesi düşük olanlarını tercih edin. Yatak odasında televizyon bulundurmayın. Eğer vazgeçemiyorsanız, televizyonunuzu gece yatarken uzaktan kumandayla kapatmak yerine cihazı fişten çekin.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:07 Nisan 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.