STRES VÜCUDU NASIL ETKİLİYOR?

Milliyet

ABD’de bulunan Stanford Tıp Okulu’ndan Profesör Nörobiyolog Robert Sapolsky, “Neden Zebraların Ülseri Yoktur?” isimli son kitabında günümüz insanının en büyük sorunlarından stresin vücudun belirli bölgelerinde sinsi bir şekilde nasıl geliştiğine açıklık getirdi. İşte o bölgeler:

 


BEYİN:

Kortizol (stres) hormonunun fazla salgılanmasıyla, ani hafıza kayıpları, depresyon veya karaciğerde glükojen yapımını uyarması, stresin beyinde oluştuğunu gösterir. Zira, insanlar algılayışlarına göre, stresi kendiliğinden üretebiliyor. İşini kariyer odaklı yapan kişiler, kariyer endişesi taşımayanlara nazaran daha az stres yaşıyor.

Ne yapılmalı?: Strese neden olan konunun üstüne gidilerek zihnin daha serbest bırakılmalı.

SAÇLAR:

Yarısında kalp krizi hikayesi olan 100 erkekten alınan saç örneklerine göre, saçlarında kortizol oranı yüksek olan erkeklerin kalp krizi geçirme riskleri büyük.

Ne yapılmalı?: Uzmanlar, gücün kontrol getirdiğini savunuyor. Yapılan çalışmalarda özellikle çalışan insanların pozisyonları yükseldikçe daha kontrollü olmaya başladıkları görüldü.

SİNİR SİSTEMİ:

Stresli bir insanın hormonları normal düzeyi zorlayacak şekilde çalışır. Bu da daha dikkatli olmaya, görüşleri keskinleştirmeye ve kasların sürekli uyarılmaya hazır olmasına yol açar.

Ne yapılmalı?: Buffalo Üniversitesi’nin beyinlerini görüntülediği 2 bin 398 kişiden stresli olanların zihinlerinin daha açık ve hayatlarından memnun olduğu tespit edildi. Uzmanlar stresi hayatın kamçısı olarak görmeyi öneriyor.

BAĞIRSAK:


Aşırı stres, midenin asit üretimini artırarak bağırsakların gevşemesi ve sık çalışmasına neden olur. Yağın karın bölgesinde daha çok depolanmasına neden olur.

Ne yapılmalı?: Gülmek ve gevşemek stresle başa çıkmanın en eğlenceli yoludur. Ayrıca kan şekerinin düşmesine yardımcı olur. 

 
KASLAR


Stresin boyun ve sırt ağrılarını tetiklediği belirlendi. Stresli kişiler, kendilerini kasarak bu ağrıların artmasına neden olabiliyor.

Ne yapılmalı?: Özellikle bilgisayarla çalışanların, dirsek, avuç ve omuzlarını sık sık hareket ettirmeli. Her 2 saatte bir koltuktan kalkarak hareket edilmeli.

DNA:


Aşırı stres kişinin genetik yapısını da etkileyerek bozabilir. Sürekli stres hali, DNA’ların dizilimini kısaltarak hem kişinin ömrünün kısalmasına hem de genetik yapısının kalıcı olarak bozulmasına neden olur.

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:26 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.