SİNİR HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE BİR İLK

SİNİR HASTALIKLARININ TEŞHİSİNDE BİR İLKAÜ’de kurulan laboratuvar, sinir sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisine büyük katkı sağlayacak.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalında, Türkiye'nin ilk bilgisayarlı sensör teknoloji-voltometre laboratuvarı kuruldu. Laboratuvar, sinir sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisine büyük katkı sağlayacak.

Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, 500 bin YTL'ye mal olan laboratuvarın Türkiye'de alanındaki tek örnek olduğunu belirtti.

TÜBİTAK ve Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü'nün katkılarıyla kurulan laboratuvarda beyindeki sinir hücreleri arasındaki iletiyi sağlayan maddelerin düzeylerinin ölçüldüğünü anlatan Doç. Dr. Hacımüftüoğlu, “Laboratuvarımızda deneysel olarak Parkinson, Alzheimer veya kronik ağrı gibi sinir sistemi hastalıklarının sebepleri ortaya konulacak ve istenirse tedavilerine de katkı sağlanacak” dedi.

ÖNCE HAYVANLARDA SONRA İNSANLARDA”

Laboratuvarda elektrotlar vasıtasıyla beynin istenilen bölgesine girilebildiğini anlatan Hacımütfüoğlu, şunları söyledi:

“Bu laboratuvarın kurulması parkinson gibi sinir sistemi hastalıklarının tedavisine katkı sağlayacak. Önce deneysel yapılacak çalışmalar sonra insanlarda kullanılabilecek. Burada elektrotlar vasıtasıyla beyinin istenen bölgesine giriliyor ve o bölgelerde sinir hücreleri arasındaki iletiyi sağlayan maddelerin düzeylerinin saniye saniye analizi yapılabiliyor. Hastalığa neden olan maddenin analizi yapılabiliyor ve istenirse o madde yerine konulabiliyor. Şu anda teşhis ve tedaviler hayvanlarda yapılacak. Telemetrik yani kablosuz sistem geliştirildikten sonra insanlarda teşhis ve tedavi çalışmaları başlatılacak.”

Laboratuvarda deneysel olarak telemetrik sistem çalışmalarının ABD'nin Ohio State Üniversitesi'yle ortak yürütüldüğünü anlatan Hacımüftüoğlu, “Kablosuz yani telemetrik sistem çalışmalarının yapılabilmesi için Ohio State Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Robert Stephens ile 4 yıldır çalışıyoruz. Bu çalışmalar sonuçlanınca insanlarda da sinir sistemi hastalıklarının teşhis ve tedavisinde çok önemli gelişmeler elde edilebilecektir” diye konuştu.

DÜNYADA İLK ÇALIŞMA OLACAK

Laboratuvarda nöron hücreleri üzerinde çalışılacağını kaydeden Hacımüftüoğlu, şöyle devam etti:

“Şu anda laboratuvarlarımızda beyin hücreleri dış ortamda yaşatılmakta. Bu sistemi dış ortamda yaşayan hücrelerde kullanarak dünyada hiç yapılmamış olan bir çalışmada kısa süre içerisinde deneyeceğiz. Çalışma dünyada bu alanda yapılmış ilk çalışma olacaktır. Bu sistem sayesinde beyindeki hücrelerin tek tek değerlendirilmesiyle önemli bilgiler elde edilebilecektir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:16 Ekim 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.