SANAL DÜNYANIN YILDIZI

Milliyet

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na göre Türkiye’de internet geçen yıl en çok e-posta için kullanıldı.

 

Sohbet odalarına mesaj bırakmak ve facebook, MSN aracılığıyla ileti göndermek isteyenler de internet başındaydı.

İnternet Türkiye’de geçen yıl en çok “e-posta gönderme/alma”, “sohbet odalarına, haber gruplarına veya çevrimiçi tartışma forumlarına mesaj”, “facebook, twitter, chat, MSN, Skype aracılığıyla anlık ileti” gönderme için kullanıldı.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) 2010 Yılı Faaliyet Raporu’ndan derlenen verilere göre, kırsal bölgelerdeki hanelerde bilgisayar sahipliği, geçen yıl Türkiye geneli ve kentsel bölgelere paralel bir artış trendi izledi ve 2004’te yüzde 4 seviyelerindeyken geçen yıl yüzde 24’e yükseldi. 2010 yılı sonuçlarına göre erkeklerde bilgisayar kullanım oranı yaklaşık yüzde 53, kadınlarda yüzde 33 olarak gerçekleşti. İnternet kullanan erkek oranı yaklaşık yüzde 52, kadın oranı ise yüzde 32’ye ulaştı.

Türkiye’de geçen yıl internet sırasıyla “e-posta gönderme/alma”, “sohbet odalarına, haber gruplarına, tartışma forumlarına mesaj gönderme, anlık ileti gönderme (facebook, twitter, chat, MSN, Skype kullanarak başkalarıyla gerçek zamanlı yazışma)”, “çevrimiçi haber, gazete ya da dergi okuma, haber indirme” ve “mal ve hizmetler hakkında bilgi arama” amaçlarıyla kullanıldı.

8.7 MİLYON ABONE

İnternet kullanan bireylerin kişisel kullanım amacıyla internet üzerinden mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 15 seviyelerinde gerçekleşti. İnternet üzerinden alışverişte yüzde 24.3 ile giyim ve spor malzemeleri, yüzde 23.8 ile elektronik araçlar, yüzde 20.3 ile kitap, dergi, gazete yer aldı. İnternet hizmetleri konusunda şikâyetlerin yüzde 26’sı hizmet kalitesi, yüzde 24’ü fatura, yüzde 16’sı ise tarifelerle ilgili oldu. Türkiye’de geçen yıl itibariyle yaklaşık 8.7 milyon internet abonesi bulunurken, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 7 artan ADSL abone sayısı 6.6 milyona yaklaştı.

GENÇLER SMS ŞAMPİYONU

2010’da mobil trafik miktarında ciddi bir artış yaşandı. 2009’da 108.1 milyar dakika olan mobil trafik geçen yıl yüzde 17 oranında artarak yaklaşık 126 milyar dakikaya ulaştı. Toplam trafiğin yüzde 16’sını oluşturan sabit trafik ise önceki yıla kıyasla yüzde 4 oranında azalarak 23.6 milyar dakikaya düştü.

Türkiye’de mobil abone sayısı geçen yıl 61.8 milyona ulaştı. 3G abone sayısı ise aynı dönemde 19 milyonu geçti. Gençler arasında yaygın olarak kullanılan SMS, hızlı bir artış trendi yakaladı. SMS sayısı geçen yıl 148 milyarı geçerken, MMS sayısı 120 milyonda kaldı. Türkiye’de geçen yıl ortalama aylık mobil kullanım süresi 218 dakika olarak gerçekleşti. Türkiye bu değerle mobil kullanım süresinde Fransa ve İrlanda’nın ardından Avrupa üçüncülüğünü korudu.
163

Sabit abonelerin geçen yılın ilk 6 aylık döneminde en çok aradıkları kısa numara 163 Telekom Borç Sorma oldu. Operatörlere, sabit abonelerden yüzde 37’si fatura, yüzde 20’si tarife paketleri, yüzde 15’i ise hizmet kalitesiyle ilgili şikayette bulundu. Mobil sektörde ise şikâyetlerin yüzde 23’ü faturalarla ilgili oldu...    


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:24 Nisan 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.