Renginiz kişiliğinizi ele veriyor

Renginiz kişiliğinizi ele veriyorRenkler aynı zamanda kişilikleri de gösterir mi? Renklerin ayrıca kendilerine göre bir dili var mı?

Renkler mesaj vermek amacıyla da kullanılırlar mı? Tüm bunların ötesinde renklerin gücünden söz edilebilir mi? Renkler insan psikolojisinde nasıl bir yere oturmaktadır? NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesinden Psikiyatri Uzmanı Dr. Gökben Hızlı Sayar değerlendirdi.

Sayar, renklerin insanın ruh haline etkisinin çok eski çağlardan bu yana bilinmekte olduğunu ifade ederek,  "İnsanlar etkileyici olmak, düşmanlardan gizlenebilmek, birbirlerini tanıyabilmek, duygularını ifade edebilmek, ruh hallerini değiştirmek için renkleri kullanmışlardır" dedi.

Psikiyatri Uzmanı Sayar sözlerine şöyle devam etti:

"Kişilikler bilinçli ya da bilinçsiz bir biçimde seçtikleri renkler içinde bulundukları ruh hali hakkında bilgi verebilirler. Kişiler ruh hallerine uygun renklerle çevrelendiklerinde daha üretken ve yapıcı hale gelebilir  ya da uygun olmayan renklerin etkisi altında rahatsızlık duyabilirler. Kırmızı ve tonları gibi sıcak renkler birey üzerinde canlandırıcı etkiye sahip. Mavi ve tonları yatıştırıcı yönde etki gösteriyor. Giyimde kişiliğin ifadesini sağlayan renkler aynı zamanda kişinin psikolojisi üzerinde doğrudan etkiye sahiptir.

İşte renkler ve yorumları...

Siyah:
Siyah renk otorite ve gücün rengidir. Her stilde ve her dönemde popüler olabilen bir renktir. Aynı zamanda teslimiyeti de gösterir. Rahipler tanrıya teslimiyetlerini simgeler biçimde siyah giyerler. İnsanların benliğinde en olumsuz izlenimler bıraktığı düşünülen siyah renk, canlılığın reddi, karamsarlık ve çaresizliği ifade etmektedir. Tarih boyunca matem ve yas rengi olarak kabul edilmiş ve insanların üzüntülerini ifade etme biçimi sayılmıştır.

Beyaz:
Beyaz renk saflık ve masumiyetin simgesidir. Hafifliği, nötr olması ve diğer renklerle kolay uyum sağlaması sebebiyle sık tercih edilir. Hekimler temizliği vurgular biçimde beyaz önlük giyerler. Açıklık ve dürüstlüğün simgesi olan bu renk yaşamı iyi kötü tüm yönleriyle bütün olarak kabul etmeyi ifade eder.
 
Kırmızı:
İçinde en çok duygu barındıran renk olan kırmızı kişinin nabzını ve solunumunu hızlandırır. Dikkatleri üzerine çeken bir renk olan kırmızı, bu renge sahip arabaların daha çok çalınmasına sebep olur.  Sevgi ve nefreti bir arada içeren bu renk aktiflik, güçlülük ve girişkenliği ifade eder. İştahı açıcı bir etkisi de olan kırmızı renk, bu özelliği sebebiyle restoranların dekorasyonunda sık kullanılır. En romantik renk olan pembe ise birey üzerinde yatıştırıcı etkiye sahiptir. Stadyumlarda rakip takım soyunma odalarının pembe renk boyanması ile rakiplerin enerji kaybetmesi amaçlanmıştır.

Mavi:
Gökyüzü ve denizin rengi olan mavi, kırmızının tam tersi bir etkiye sahiptir. Yatıştırıcı özelliği olan mavi renk sıklıkla yatak odalarında kullanılır. Soğuk bir renk olarak algılanan mavi iç içe olunduğunda rahatlık, genişlik ve dinginlik hissi verir. Moda danışmanları iş görüşmelerinde bağlılığı simgeleyen mavi renkli giysilerin tercih edilmesini önerirler. Mavi renk bireyin üretkenliğini artırabilir. Bazı haltercilerin mavi renkle döşenmiş salonlarda daha ağır kilolar kaldırdıkları bildirilmiştir.

Yeşil:
Doğayı simgeleyen yeşil, gözü en çok rahatlatan ve görme keskinliğini artıran renktir. Bu sebeple ameliyat örtüleri yeşil renktedir. Rahatlatıcı ve tazeleyici etkiye sahiptir. Televizyon stüdyolarının bekleme odalarında ve hastane odalarında kişileri rahatlatmak için kullanılır. İyimserlik, üstün özellikler sahip olma ve özgüveni temsil eder.

Sarı:
 Güneşin rengi olan sarı dikkatleri üzerine çeker. Sarı renkle iç içe olunduğunda kanın damarlarda daha düzenli işlemesini sağlanır, sinir sistemi düzenlenir. Sarı renk metabolizmayı hızlandırır. Dikkati artıran sarı renk bu özelliği sebebiyle uyarı levhalarında da sıklıkla kullanılır. Canlılık, iyimserlik, coşku ve hareketliliği temsil eder.

Uğur İlyas CANBOLAT

KAYNAK: //www.hurriyet.com.tr/saglik/9331966.asp?gid=161&sz=61615


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.