PANİK ATAKLA İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZ

PANİK ATAKLA İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZPanik atağın belirtileri nelerdir, neler yapılmalı, nasıl tedavi edilmelidir. Siz sordunuz uzmanlarımız cevapladı.

ACABA PANİK ATAĞIM TEKRARLAR MI?

Merhabalar. Ben yaklaşık 2.5 sene önce panik bozukluk rahatsızlığı geçirdim. 2 sene boyunca iki ayrı ilaç kullandım. Panik bozukluğumu kontrol altına aldım. Ancak hala sol göğsümde zaman zaman ağrılar oluşuyor. Kalp ve akciğerlerimde bir şey olmadığı netleşti.  Ancak strese bağlı olarak yoğunlaşıyor, hala ağrılar oluşuyor ve bu sanki panik bozukluğumu tetikleyecekmiş gibi geliyor bana. Şu anda farklı bir ilaç kullanmaya başladım. Neler tavsiye edersiniz? Teşekkürler. İyi çalışmalar.

A.A.Kocaeli

ÇOĞU KEZ KENDİMİZE ZARAR VERİRİZ

Bedenimiz, kendimize ve dışarıya ifade şeklimize göre tepki verir. Bu tepkilerin farkına varmak ve ne zaman ne şekilde ortaya çıkacağını keşfetmek önemlidir. Bazı düşünceler gerilimimizi artırır  ve kendi kendimizi resmen sabote ederiz...

Kendimizi ifade şeklimiz ve dışarıdan aldığımız sinyallere bedenimiz tepki verir. Bir insan için en sağlıklısı bu tepkilerin farkına varmak ve ne şekilde ortaya çıktığını keşfetmektir.              Çoğu zaman biliriz, ama düşünü­rüz ki, bu ciddi bir rahatsız­lık da olabilir diye. Oysaki bu düşünce gerilimimizi da­ha çok arttırır ve kendi ken­dimizi resmen sabote ederiz.

STRESİN AĞRIYLA İLİŞİKİSİ VARDIR

Kaygı durumlarında kişi­lerin olumsuz beklentileriyle de beraber düşüncelerin zih­ni karıştırmasıyla birlikte, kaslarda da gerginlikler gö­rülmektedir. Yaşadığınız du­rum kendinizi sıkmanızla bağlantılı olabilir.

Eğer fizyolojik bir durum olmadığı söylendiyse ve bulgular herhangi bir rahatsızlığı ortaya koymadıysa kas sıkışmasına bağlı gerilim nedeniyle yaşanan ağrılar olabilir. Gerginlik arttıkça bedensel şikayetlerde de artış görülür. En sık görülen ağrı kalp bölgesinde, sırtta,sol kolda, midede ve baştadır.

Panik atak gösteren kişilerin bir çoğu kalp krizi geçirip öleceklerini düşündüklerinden özellikle sahip olunan bazen de kulaktan dolma bilgilerle hemen sırt, kol ya da göğüste ağrı hisse­derler.

KİŞİ AKLINI KAÇIRMAK ÜZEREDİR

Eğer kişiler akıllarını kaçı­racaklarını düşünürlerse de genellikle baş ağrısı ortaya çı­kabilir.

Mide ise en hassas nokta­dır, en ufak gerginlikte mide asidindeki farklılaşma ile ge­rilim de arttıkça mide ağrısı ortaya çıkar.

Bazı kişilerde de barsak problemleri çıkar, ya sürekli ishal ya da kabızlık olarak kendisini gösterir.

Düşüncemizle tansiyonumuzu yükseltiriz.

İle de bir başkasının bize verdiği duygusal zarar değil ancak kendimizin kendimize verdiği duygusal zararlar daha fazla ve etkin olabilir. Düşüncemizle tansiyonumuzu arttırdığımız gibi düşüncemizle tansiyonumuzu düzeltebiliriz de.

Çoğu zaman gribal bir enfeksiyonda da bedensel ağrılar halsizlik ve yorgunluk Bunları bilmemize rağmen o anda enfeksiyon durumunu göz ardı edip bunu panik atak geçirecekmişiz gibi de hissedebiliriz.

Ama bu yanlış alarmdır. Farkındalık ve tepkilerimizi gerçekçi şekilde değerlendirmek son derece önemlidir.

Havadaki değişimden etkilenenler var

Bazı durumlarda mesela bayanlarda adet öncesi dönemde de bu duygularda değişimler olabilir ve bedensel tepkiler açığa çıkabilir. Ekarte etmemiz gereken böyle bir gün öncesinde miyizdir. Bu nedenle var olan süreçleri iyi değerlendirmeliyiz.

Öyle ki bazı kişiler havadaki değişimlerden de etkilenirler. Romatizmal bünyeye sahip olanlar hava değişimlerinde bedensel ağrılar çekebilirler dolayısıyla bu durumu da böyle dönemlerde ekarte etmek gerekmektedir.

Veya eski yaşanan olaylar hatırlandığında ya da geçmişte yaşanan zamanlar o takdirde de bedende gerginlikler olabilir.

Beyin kayıt yapar ve beklemediğimiz anda kullanır

Beyin hafızaya kaydeder tüm zamanları biz farkında olmasak da o durum hafızamızda olduğundan aynı gün tarihli zamanlarda da birden beklenmedik şekilde gerginlikler çıkabilir

Yani tüm bağlantıları çok iyi değerlendirmek gerekmektedir. Çözümler yapılmadığında sürekli biriktirerek kaygılar saklandığında daima kişiyi olumsuz etkiler. Bu nedenle mutlaka bu süreçler psikoterapi seanslarında ele alınmalıdır.

Sadece ilaç tedavisi değil psikoterapi de görmeli ve bedensel tepkilerinizi kontrol edebileceğinizi bilip ona göre psikologla birlikte egzersizler yapmalısınız. İlaç tedavisini mutlaka doktorunuzla düzenli aralıklarla görüşerek devam ettirmelisiniz.

Doktorunuz size ilaçların ne kadar zamanda etkin olacağı ve nasıl yan etkilerinin olabileceği bilgisini vermiş olmalıdır.

 

 

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Kasım 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.