OTORİTER AİLELER DİKKAT

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Çocuk yetiştirmede en önemli sorun, disiplin kurma ve özgür bırakma arasındaki hassas dengeyi yakalamaktır.

 


Otoriter ebeveynlerin yetiştirdiği çocuklar, akademik açıdan başarılı olsalar dahi, depresif bir yapıya sahip olabiliyorlar.

Geçen yılın sonlarına doğru Yale Üniversitesi’nden hukuk profesörü Amy Chua’nın kaleme aldığı “Battle Hymn of the Tiger Mother” isimli kitabın piyasaya çıkmasıyla birlikte çocuk yetiştirme konusundaki tartışmalar yeniden alevlendi. Chua, ruh ve beden sağlığı yerinde çocuk yetiştirmenin sırrının çocuğu pek çok yönden kontrol altında tutmak olduğunu öne sürüyordu. Peki bilim bu konuda ne diyor?

Tennessee Üniversitesi’nden psikolog Brian K. Barber “Aralarında Çin’in de bulunduğu pek çok kültürde, sıkı disiplinin ve müdahaleci davranışların doğru olduğuna ilişkin herhangi bir kanıta rastlamadım” diye konuşuyor. Barber ve ekibi, farklı ülkelerde çocuklara yönelik psikolojik kontrolün uygulanış şekillerine ilişkin bilgi edinmek için aralarında Kosta Rika, Tayland, Güney Afrika’nın da bulunduğu beş farklı kültürden gelen ergenlik çağındaki 120 çocuk ile gö-rüştüler. Daha sonra 2.100 çocuğu incelediler. Araştırmanın sonuçları Journal of Adolescence isimli dergide yayımlandı. Bu sonuçlara göre Chua’nın kitabında tanımladığı bazı davranışlar –çocukları aşağılamak, duygularını önemsememek, özel yaşamlarına saygı göstermemek gibi- ile depresyon ve antisosyal davranışlar arasında bir yakın bir korelasyon bulunuyor. Araştırmanın bulgular önceki sonuçlar ile örtüşüyor.

Barber, “zorlayıcı otoriter” aile –aşırı zorlayıcı- ile “inandırıcı ve güvenilir otoriter” aile arasında kesin bir sınır çiziyor. İnandırıcı ve güvenilir otoriter ailelerde sertliğin yanı sıra, şefkat ve kendi yolunu çizme yönünde cesaretlendirme gibi yaklaşımlar da söz konusu. Amerikalı 20 bin lise öğrencisinin katılımı ile gerçekleştirilen daha önceki bir çalışmada Temple Üniversitesi’nden Laurence Steinberg ve ekibi, hoşgörülü ve güvenilir ailelerde yetişen çocukların psikolojik açıdan sağlıklı olduğunu, oysa zorlayıcı otoriter davranışlara maruz kalan çocukların daha depresif ve endişeli bir yapıya sahip olduklarını ortaya çıkartmıştı. İlginç olan bu iki farklı ortamda yetişen çocukların okullarında başarılı olmaları. Bu da aşırı zorlayıcı bir yetiştirme tarzının gerekli olmadığını gösteriyor.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:06 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.