MÜZİK ALGI ÜZERİNDE ETKİLİ

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Hollandalı bilim adamlarının araştırması, müziğin algı üzerinde etkili olduğunu gösterdi. İşte detaylar.

 


Deneyler sırasında neşeli müzik dinleyen katılımcılar, var olmadığı halde gülen yüzler görmüş. Ortada olmayan şeyler görmek, daha gelişkin olan beyin bölgelerinin daha az gelişkin bölgeleri etkilemesinin sonucudur, diyor Groningen Üniversitesi’nden Jacob Jolij.

Bilinçli algılama önemli ölçüde dünyayla ilgili beklentilere dayanan bilgilerin dengelenmesine uzanır. Ve anlaşıldığı gibi bu beklentiler o anki ruh haline göre değişmekte. Ekipten Maaite Meurs, araştırmalarını birinci sömestrde okuyan 43 psikoloji öğrencisiyle gerçekleştirmiş. Deneyler sırasında erkek ve kız öğrencilere, birbirini hızla takip eden neşeli, üzgün yüzlü ve üzerinde hiç yüz bulunmayan grafikler gösterilmiş. Bu sırada öğrenciler, kendilerini neşelendiren veya hüzünlendiren müzikler dinlemiş. Katılımcıların, yüzleri iyi bir şekilde algılamaları, onların ruhsal durumlarına bağlıydı, diyor araştırmacılar “PloS ONE” dergisinde.

Neşeli veya hüzünlü ruh halindeki öğrenciler, neşeli/mutlu yüzleri veya üzüntülü yüzleri yüzde 87 doğru algılamışlar. Var olmadığı halde yüz gördüklerini zanneden katılımcılar, genelde ruh hallerine uygun yüzler gördüklerini söylemişler. Sonuçlarımız, insanın kendi ruh haline uyan bir yüzün özelliklerini daha iyi algıladıklarını ortaya koyan gözlemlerle de örtüşmekte diyor Jolij ve Meurs.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.