Karşı cins ya beni reddederse!

Bu duygu karşı cinsle olan ilişkiyi olumsuz etkiliyor.

Sosyal fobiklerde görülen yaygın bir düşünce "Hiçbir işe yaramıyorum" duygusudur. Bu söz çok çarpıcı. Sosyal fobikler bu şekilde düşünmeye çok yatkındırlar. Bu söz o insanların tüm duygularını tamamen özetliyor. Daha önceden de kişi benzer durumlar yaşamışsa bunun öğrenilmiş bir davranış olduğunu söyleyebiliriz

Karşı cinsle iletişim kuramamak genelde sosyal fobiklerde çok karşılaşılan bir durumdur. Karşı cinsten bir kişinin kendinden çok farklı düşünce ve duygulara sahip olduğunu varsayıyor olabilirler. Ancak her cins için en önemli olan "saygı ile birlikte gelişen sevgidir." Kendine güvensizlik ve çekingenlik özellikle küçük yaşlardan getirilen tecrübelerle şekillenir. Aslında bütün her şey genelde "cesaretsizlik"ten kaynaklanır. Cesaret kendine güvenme özelliğinin baş tacıdır. 

Uyku düzenleri bozulabilir

Kimi insanlar söyleyeceklerini önceden planlar, kimisi de spontan (doğrudan, içinden geldiği gibi) bir konuşma yapar. Sabaha kadar nasıl bir konuşma yapacağınızı planlayan kişide kaygı durumu son derece yüksek demektir. Bu durum o kişinin uyku düzeninizi de bozar. Doğru zamanda, yeterli uyku alamadığı için gerginliği daha çok artar. Bu nedenle öncelikle uykunun düzenlenmesi gerekmektedir. Çünkü uykusuzluk insanın normalde belirli bir düzeyde olması gereken stres düzeyini arttırır.

"Ya beni reddederse!.."

Kişi karşı cinsle nasıl konuşacağını planlarken muhtemelen "Ya beni reddederse?", "Ya benimle alay ederse, beni küçük düşürürse?", "Konuşurken heyecandan kekelersem? Onun karşısında titrersem?" gibi çeşitli soruları düşünür. Ardından "Beni beğenmeyecektir. Neden beni istesin ki, hiçbir özelliğim yok" gibi olumsuz düşünceler karşına çıkar. Bütün bu düşünceler kişinin kendisine bakışını iyice olumsuz etkiler. Korku ve kaygı düzeyi artar. Aşırı derecede strese girer, kendisini ve özelliklerini yanlış değerlendirir.

"Çok mutsuzum. Kendime güvenim yok. Meslek edinemiyorum..."

Genellikle kişiler bu tür olayların çok öncesinden itibaren, bu tarzda olumsuzlukların olması yönünde bir beklenti içine girer ve her günlerini kaygı ile geçirirler. Tabii ki bunun sonucunda kişinin toplumsal işlevselliği kısıtlanır ya da bozulur. Eğer korkulan durumlar ve ortamlar çok fazlalaşmış ise bu durum "yaygın sosyal fobi" olarak adlandırılır.

UZM. DR. SEMRA BARİPOĞLU
UZM. PSK. YILDIZ BURKOVİK

KAYNAK: //www.bugun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=36587

 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Ağustos 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.