KRİZ GÖBEKTEN VURUYOR

Bugün Gazetesi

İnsan bünyesi bu durumda enerji yakmaktan daha çok enerji üretme ve yağ depolama haline geçer. Kortizol hormonu, vücudun aç kalabileceği düşüncesiyle yağ depolanmasını aktive etmeye başlar.

Son günlerde artan kriz ve stres ortamı altında insanlar sürekli yağ depolamayı sürdürüyor. Bünye yağ rezervlerini artırıyor. Eğer bu gizlice işliyorsa durum daha da ciddileşiyor, kalp krizi riski de devreye giriyor. Stres ortamlarında artan kilo ve yağlanma sonucu ortaya çıkabilen kalp krizi riskini önlemek için basit ölçümler yeterli olabiliyor.

Yağlar kana karışıyor

En aktif yağ hücreleri ise karın bölgesinde olduğundan depolama bu bölgede yoğun olarak gerçekleşiyor. Aynı zamanda stres, karın bölgesinde şişmanlığa neden olan kimyasal maddeleri salgılayarak göbek ve bel çevresindeki yağlanmaları kaçınılmaz hale getiriyor. Bu yağlar doğrudan karaciğere yönelerek kolesterol ile birleşip, kan dolaşımına karışıyor. Bu da kalp hastalıklarına yakalanma riskini iyiden iyiye artırıyor.

Fırsatı kaçırmayın

Kimileri için bu durum gözle görünür bir tehlike iken kimileri için gizli bir tehdit oluşturuyor. Göbek yaptığınızı, yağlandığınızı düşünüyorsanız önlem almak için fırsat yakalamış olabilirsiniz. Ancak pek çok insan bu kadar şanslı olamıyor. Çoğu kez kilo artışı kendini epey gizliyor, gözlenemiyor, risk oluşturan bu bölgeler yağlanmıyor gibi durabiliyor.

İç organların bir oyunu mu?

Siz zayıf görünmeye devam etseniz de yaşadığınız stres içten içe sizi besliyor, bel ve göbek bölgeniz iç organ çevresinde yağ depolama işini gizlice sürdürüyor. Dünya Sağlık Örgütü ve akademik çevreler tarafından en tehlikeli bölge ilan edilen “Bel” kalınlaştıkça risk katlanıyor.

Aşırı stres altında yağlanmayı önlemek için ne yapmalı?

Biyoelektriksel impedans bel, göbek ve bu bölge iç organ çevresi yağlanmalarını ölçerek hayati önem taşıyan sonuçları ortaya koyan bir teknik. Bu yöntemle elde edilen veriler doğrultusunda kişinin yağ oranına uygun beslenme ve tedavi programı çıkarılıyor.

Bu yöntem sadece birkaç dakika süren ve zahmetsizce yapılabilen bir işlem olup, 30 yaş üstü erkeklerde ve kadınlarda özellikle kalp damar hastalıkları açısından ciddi risk olarak görülen karın bölgesi yağlanması ve iç organlar çevresi yağlanmasını kolayca ortaya koyuyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:25 Mart 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.