KOMŞU ZİYARETLERİ DE BİTTİ

A.A

Pamukkale Üniversitesince  bin kadınla yapılan araştırmada, televizyonla ilgili ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

 


Pamukkale Üniversitesince  bin kadınla yapılan araştırmada, kadınların yüzde 46,3'ünün televizyon  izlediğini, yüzde 15,8'inin komşu ziyaretinde bulunduğunu, yüzde 13,8'inin ise  çocuklarıyla ilgilenmeyi tercih ettiğini ortaya koydu.

Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Meder, “Türkiye genelinde televizyonda yayınlanan kadın programlarını takip  edip etmediklerini, bu programlardan yararlanıp yararlanmadıklarını,  yararlanıyorlarsa hangi konularda yararlandıklarını, yararlanma biçimleri  arasında bir farklılığın olup olmadığını belirlemek” amacıyla bir araştırma  yaptıklarını söyledi.

Araştırmaya Türkiye'nin değişik illerinden yaklaşık bin kadının  katıldığını belirten Meder, evli, ilkokul mezunu, okur-yazar olmayan, 3 ve üzeri  çocuğa sahip kadınların katıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Meder, kadınların kitle iletişim araçlarını kullanma durumları,  boş zamanlarını değerlendirmeleri, hangi tür program izlemeyi tercih ettiklerine  bakıldığında yüzde 46,3'ünün televizyon izlediği, yüzde 15,8'nin komşu  ziyaretlerinde bulunduğu, yüzde 13,8'inin ise çocuklarıyla ilgilenmeyi tercih  ettiğinin belirlendiğini dile getirdi.

Araştırma sonucu elde edilen bilgileri değerlendiren Meder, televizyonun  yaygın bir boş zaman aktivitesi olarak görülmesinin, eğitim durumuyla doğrudan  orantılı olduğunu anlatarak, “Özellikle çalışmayan kadınlar televizyonu daha  yaygın bir şekilde tercih ediyor. Bunun temel nedeni kadınların ev dışındaki  sosyal yaşama aktif bir şekilde katılmamaları, zamanlarını geçirebilecek daha iyi  bir alternatiflerinin olmamasıdır” dedi.

Kadınların, kadınlara yönelik hazırlanan programlardan yaşamlarına  ilişkin kapsamlı pek çok bilgiyi fazla çaba harcamadan elde ettiğine dikkati  çeken Meder, “Bu programlarda kadınların gündelik yaşamlarına ilişkin çok çeşitli alanlara yönelik pratik bilgiler veriliyor.  üstelik kadınlar bu  bilgileri sadece televizyon başında oturmadan, ev içi gündelik işlerini  gerçekleştirirken de alabiliyorlar. Dolayısıyla bu kadınlar için büyük bir  kolaylık olarak görülüyor” diye konuştu.

TELEVİZYON BAĞIMLILIĞI
        
Araştırmayla ilkokul mezunu olan ve okur-yazar olmayan kadınların boş  zamanlarının 4 saat ve üzerini televizyon izleyerek geçirdiğinin ortaya  konulduğunu  ifade eden Prof. Dr. Meder, “Üniversite mezunu kadınlar 4 saatin  altında televizyon izlerken, arta kalan boş zamanlarını kitap okuyarak geçiriyor.  Kadınların televizyonda en çok izlemeyi tercih ettikleri programlar, izdivaç,  aile içi sorunların işlendiği programlar, kayıp-tecavüz konularının işlendiği  programlar oluyor” dedi.

Ev içi dekorasyon ve yemek programlarının daha az izlendiğini belirten  Meder, kadınların gündüz kuşağı programlarını takip etme nedenlerinin  farklılıklar gösterdiğini vurguladı.

Meder, “Kadınlar, yalnızlıklarını gidermek, kendilerini rahatlatmak,  başkalarının özel hayatlarını merak etme isteğini tatmin etmek gibi nedenlerle ekran karşısına geçiyor. Kadınlar televizyonda verilen  konuya daha çok odaklanıyor. Bunun yanı sıra toplumun kültürel ve dinsel  değerlerini ekrana taşıyabilen, işlerini ciddiyetle yapan, halkın yanında  olduklarını gösteren ve bunu hissettiren sunucular programlarına daha çok kitleyi  sürüklüyor” diye konuştu.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:29 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.