KALP İÇİN EN TEHLİKELİ SAATLER

A.A

Kalp krizinde en çok ölümlerin ilk iki saat içinde  meydana geldiği belirtiliyor. İşte detaylar.

 


Dünyada ve Türkiye'de  ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alan kalp hastalıklarının görülme  sıklığının artış gösterdiği; kalp krizinde en çok ölümlerin ilk iki saat içinde  meydana geldiği belirtiliyor.

Uzmanlar, kalp krizinde erken ve eksiksiz müdahalenin ölüm oranını en aza  indireceğinden, tam donanımlı birimlere ihtiyaç bulunduğunu belirterek, üstün  teknoloji imkanlarının sağlandığı Acil Kalp Ünitelerinin önemli olduğunu ifade  ediyor.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.  Dr. İbrahim Keleş, kalp hastalıklarının ölüm  nedenleri arasında ilk sırada yer aldığını ve kalp krizi geçiren bir hastanın  evinden alındıktan sonra hastaneye ulaşıncaya kadar geçen sürenin yaşamsal önem  taşıdığını söyledi.

Türkiye'de acil kalp ünitelerinin kurulması ve yaygınlaştırılması  gerektiğini belirten Keleş, her yıl 200 binin üzerinde kişinin kalp krizine bağlı  yaşamını yitirdiğini ifade etti. Keleş, Türkiye'de kalp hastalıklarının  tedavisinde dünya ile hemen hemen başa baş gittiğini, ancak prevantiv (koruyucu)  kardiyolojinin yeterince gelişmediğini belirtti.

Türkiye'de kalp hastalıklarının görülme sıklığının giderek artış  gösterdiğini, tedbir alınmadığı takdirde bu oranın daha da yükseleceğini  vurgulayan Keleş, “Ülkemizde bir kişi kanserden ölürken dört kişi kalpten  ölmektedir. Trafik kazasında ölen bir kişiye karşılık otuz kişi kalpten  ölmektedir. Ülkemizde 3.1 milyon koroner kalp hastasının bulunduğunu ve bu  sayının yılda yüzde 6.4 arttığını, yılda 190 bin vatandaşımızın da koroner kalp  hastalığından hayatını kaybettiğini tahmin etmekteyiz” diye konuştu.
       
TÜRKİYE'DE BİN YETİŞKİNDEN 105 KİŞİ KORONER KALP HASTASI

        
Keleş, Türkiye'de 1990 yılında Prof. Dr. Altan Onat önderliğinde  başlatılan, hala devam eden ve kendisinin de içinde bulunduğu TEKHARF (Türk  Erişkinlerinde Kalp Hastalıkları ve Risk Faktörleri) çalışması ile Türkiye'nin  kalp hastalıkları bakımından profilini çıkarıldığını söyledi.

KALP KRİZİNDE EN ÇOK ÖLÜM İLK İKİ SAAT İÇİNDE OLUYOR
        
Kalp krizine müdahalede üstün tıp teknolojisinin çok önemli olduğuna  dikkati çeken Keleş, gelişmiş teknoloji sayesinde kalp hastalıklarının teşhisi ve  tedavisinin daha kolaylaştığını söyledi.

Keleş, görüntüleme yöntemlerinin artmasının ve tekniğinin ilerlemesinin  tanı ve tedaviye çok yardımcı olacağını belirterek, hastanelerin de bu alanda  modern cihazlara sahip olması gerektiğinin altını çizdi.

Kalp krizinde erken müdahalenin tam donanımlı bir hastanede yapılmasının  yaşamsal önem taşıdığını vurgulayan Keleş, şunları kaydetti:

“Kalp krizinde en çok ölüm ilk iki saat içinde olmaktadır. Bu nedenle  erken ve eksiksiz müdahale ölüm oranını en aza indirecektir. Bunun için de tam  donanımlı birimlere ihtiyaç vardır.

Ölümlerde ilk sırayı koroner arter hastalıklarının özellikle miyokard  enfarktüsünün oluşturmasından dolayı, erken ve doğru müdahaleyi sağlamak amacıyla  1999 yılında hazırladığım 'Acil Kalp Ünitesi (AKÜ)' projesinin uygulanması ve  geliştirilmesi yararlı olacaktır.

Acil Kalp Ünitesi, Türkiye'de yaygınlaştırılmalıdır. Sağlık Bakanlığı bu  konuyla ilgilenmelidir. İstanbul gibi büyük ve kalabalık metropollerde  gerektiğinde deniz ve hava transportu kullanılmalıdır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:23 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.