İŞTAHSIZ ÇOCUK

Anneyizbiz
 
“Çocuğum yemek yemiyor” oldukça sık karşılaştığımız yakınmalardandır.  Ama çaresiz değilsiniz.


İştahsız çocuğa nasıl yaklaşmalı? Ne zaman problemdir iştahsızlık, ne zaman değildir? Ne zaman endişelenmeli, ne zaman kendi haline bırakmalıyız çocukları?

Özellikle 1-3 yaş arası çocukların bir öğünde iyi yerken başka bir öğünde o kadar iyi yememeleri doğaldır. Beslenmeyi de gün gün değil haftalık olarak değerlendirmek gerekir. Ayrıca çocuklar doğaları gereği en sağlıklı beslenme şekli olan ‘az az, sık sık’ yemeye eğilimlidirler. Bazen de çocukların yemek arasında çok fazla sıvı içmeleri ya da abur cubur yemeleri de yemek sırasında göreceli bir iştahsızlık yaratabilir.

Dönemsel iştahsızlık kışın sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarından ya da diş çıkarma gibi nedenlerden dolayı olabilir. İlaç kullanımı, iklim değişikliği ya da duygusal nedenler çocukların iştahlarının azalmasına neden olabilir.

Büyümesinde ve gelişmesinde sorun olmayan çocuğu problemi yok diye kesip atmak yanlış olur; ancak büyüme ve gelişmede sorun var ise bu çocuğun daha detaylı incelenmesi gerekir.

Öncelikle aldığı kalorinin ve aldığı besinlerin yeterli olup olmadığına bakılır ve yeterli değilse nasıl artırılacağı aile ile kararlaştırılır. İştahsızlık ve büyüme sorunu olan çocukta, altta yatan kronik bağırsak hastalığı, tiroid sorunu gibi problemler olabilir.

Ancak iştahsızlığın tıbbi sorunlara bağlı olması nadirdir. Çoğu kez bu ya yapısal bir problemdir ve çocuğun yapısı, alışkanlıkları ve ailenin yaklaşımı gibi faktörlerin bir ya da birkaçının birleşmesi ile ortaya çıkar.

Kalıcı iştahsızlığı olan, yemek yemeyen çocuğa yaklaşım ise çok incelikli yapılmalıdır. Öncelikle çocuğa “Bu senin sağlığın, kendin için yiyorsun” hissi verilmelidir. Yemeği olumlu ve keyifli bir şey haline getirmek bir yandan da kendi sağlıklı beslenme alışkanlıklarımızla iyi örnek olmak gerekir. Çocuğun birey olduğunu ve bir miktar özgür karar verme şansının da olması gerektiğini hatırlamak sağlıklı çocuk beslenmesinin önemli şartlarındandır.

Beslenme planının nasıl ilerleyeceği aileye ve çocuğa göre değişir. Oldukça sabır isteyen bir süreç olabilir. Sabırlı ve doğru prensiplerle yaklaştığımızda iştahsız çocukların beslenmesi de daha keyifli hale gelebilir.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:13 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.