İNTİHARA KARŞI KRİZ ODASI

DHA

Zonguldak, son yıllarda intihar vakalarında yaşanan artış nedeniyle 3 hastanede kriz odaları oluşturdu.

 


Zonguldak İl Sağlık Müdürlüğü, son yıllarda intihar vakalarında yaşanan artış nedeniyle 3 hastanede, ‘İntihar Girişimlerine Psikososyal Destek ve Krize Müdahale Programı’ kapsamında kriz odaları oluşturdu.

2008’de 336, 2009’da 326, bu yıl 10 ayda ise 476 kişinin intihar girişiminde bulunduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, kriz odalarında hastalara psikolojik destek verildiğini söyledi.

İntihara kalkışanların sayısında yaşanan artış nedeniyle 2008’de Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi, Ereğli Devlet Hastanesi ve Çaycuma Devlet Hastanesi’nde krize müdahale odaları oluşturuldu.

Psikiyatri uzmanı sorumluluğundaki birimlerde görevli psikolog, sosyal hizmet uzmanı ve hemşireler, intihar girişiminde bulunanlar ve diğer kriz durumları ile karşılaşılan hastalar ve ailelerine uygun zamanda, gerekli psikososyal desteği sağlıyor. Kriz odası olmayan Alaplı, Gökçebey ve Devrek ilçelerindeki hastanelere gelen bu tür hastalar da diğer 3 hastaneye sevk ediliyor.

Kriz odalarının devreye girdiği 2008’den bu yana yapılan çalışmalar sonucunda, intihar vakalarının nedenleri arasında ilk sırada ailesel sorunların yer aldığı saptandı.

Ruhsal hastalıklar, karşı cinsle sorunlar ve iletişim sorunları da intihar nedenleri arasında yer alıyor. İntihara kalkışanların büyük bölümünün 15- 24 yaş arasında olduğu, bunları 25- 34 ve 35- 49 yaş arasındakilerin izlediği saptandı. Daha çok ilaç ve toksin madde alarak intihara kalkışanların yüzde 80’ini kadınların, yüzde 20’sini de erkeklerin oluşturduğu belirlendi.

2008’de 336, 2009’da 326, bu yılın 10 ayında ise 476 kişinin intihara kalkıştığının saptandığını belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, intihara sürüklenen kişi ve ailelerine gerekli psikososyal desteğin sağlanması amacıyla kurulan kriz odalarının olumlu sonuçlar verdiğini söyledi.

Dr. Albayrak, “Kriz odalarındaki birimlerimiz, intihara kalkışan kişilere ilk anda psikolojik destek vermesinin yanında, bu kişileri takibe alıyor. İzleme yöntemiyle, bu kişilerin tekrar intihara kalkışma oranını önemli ölçüde düşürdük. Çünkü bu hastalar düzenli takip edilmekte ve psikiyatri polikliniğine yönlendirilerek tedavileri düzenleniyor” dedi.

Dr. Albayrak ayrıca, intiharın anlaşılması zor bir olgu olmadığını, intihar eğilimindeki kişilerin etrafındakilere yeteri kadar uyarı ve müdahale imkanı verdiklerini belirterek, risk grubunda bulunanların ailelerini uyardı.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:08 Aralık 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.