GENÇLİK İKSİRİ OLABİLİR

REUTERS

Araştırmacılar David Harrison ve Randy Strong, yiyeceğin yanında  rapamisin verilen 20 aylık (insanda 60 yaşına eşdeğer) farelerin yaşam süresiyle  normal beslenen aynı yaştaki farelerinkini karşılaştırdı.

Diğer farelere göre, ilaç verilen erkek farelerin yaşam süresi ortalama  yüzde 9, dişilerinki yüzde 13 arttı. İlaç, farelerin, ulaşabileceği maksimum yaşı  da geride bırakmasını sağladı.

Ölümü geciktirse de yapılan otopsiler, ilacın, her iki gruptaki farelerin  ölüm nedenini değiştirmediğini gösterdi, yani kansere yakalanan fare, uzun yaşasa  da yine kanserden öldü. Bununla beraber araştırmacılara göre ilaç, kansere  yakalanmayı geciktirebilir veya yaşlanmayı yavaşlatabilir, ya da her ikisini aynı  anda yapabilir.

Nature dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları, yaşla ilgili  hastalıkların tedavisi için yan etkileri olmayan rapamisine benzer ilaçların  üretebileceği umudunu yeşertti.

Rapamisinin, omurgasızlarda, yaşlanma süreciyle ilgili TOR proteininin  işlevini yavaşlattığı biliniyor. Bu proteinin durdurulması, maya mantarı, iplik  kurdu ve sirke sineğinin ömrünü uzatmıştı. Bu araştırma ise ilk kez rapamisinle  memelilerin ömrünün uzatabildiğini gösterdi.

Ancak bilim adamları, yan etkilere değinerek, sağlıklı kişilerin veya  doktorun bu ilacı önermediği kişilerin, rapamisini genç kalmak için kullanmaması  gerektiğini vurguladı.

Matt Kaeberlein ve Brian Kennedy'nin yaptığı, henüz tamamlanmayan başka  bir araştırmada da 9 aylık olduktan sonra farelere ilaç verilmeye başlandı. Bu  farelerin de yaşam süresinin uzadığına dair belirtiler görüldü.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Temmuz 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.