GELECEĞİ UFAKKEN BELLİ OLUYOR

Hürriyet
 
Çocukken tedavi edilmeyen bu sorun ileriki yaşlarda kişinin iletişimini ve kendini ifade etme özgürlüğünü de elinden alıyor.


Konuşmaya ilk başlama doğduğumuz gün ağlama ile başlar. Altı aylık dönemde bir çocuk hecelemeye 9. ayda da ritmik sesler çıkartmaya başlar. Normal gelişim gösteren çocuklar 2 yaşında konuşmaya başlar. 3 yaşında daha anlamlı cümleler kurarak çevresi ile iletişim kurmayı öğrenir.

Eğer bu süreç çerçevesinde çocuk anlamlı cümleler kuramıyor, iki yaşında en az 3 kelimeyi arka arkaya sıralamıyorsa çocukta konuşma bozuklukları başlamış olabilir.

KONUŞMA BOZUKLUKLARI NELERDİR?

Kekemelik: Çocuk cümleyi ya da kelimeyi tamamlamakta güçlük çekiyorsa, kelimeleri uzatarak konuşuyorsa ve sesleri tekrar ediyorsa kekemelik sorununu yaşıyordur. Kekemelik sorunun altında yatan sebepler korku, kıskançlık ve başarısızlık olabilir.

Ses bozukluğu: Çocuğunuz cümlesine başladığında önce sesi net çıkarıyor ve daha sonrasında sesi kısılıyorsa bu durum ses bozukluğunun işareti olabilir. Ayrıca burnundan nefes almadan ve hırıltılı sesler ile konuşmaya çalışıyorsa çocuğunuz ses bozukluğu yaşıyor olabilir.

Artikülasyon bozukluğu: Çocuğunuz sesleri doğru çıkaramıyor ya da kelimeleri doğru telaffuz edemiyorsa bu durum “Artikülasyon Bozukluğu” olarak adlandırılır.

Dil bozukluğu: Çocuk konuşma esnasında kelimeleri bir araya getirmede zorlanıyorsa dil bozukluğu yaşanıyor olabilir.

ÇOCUKLARDA KONUŞMA BOZUKLUKLARI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Çocukta duyma kaybı

Zihinsel engellik veya gerilik

Down Sendromu

Erken doğumlar (prematüre çocuklar)

Damak ve çene bozuklukları

Nörolojik problemler

Korku, kıskançlık ve başarısızlık gibi psikolojik problemler

Aileler Neler Yapabilir?

• Çocuğunuzla mutlaka konuşun onun sorularına sıkılmadan cevap verin
• Aile içindeki sorunları çocuğunuza yansıtmayın
• Çocuklarınıza karşı şiddet uygulamayın
• Çocuğunuzun yaşadığı konuşma bozuklukları karşında baskıcı ve şiddet içeren tavırlar sergilemeyin
• Durumu fark ettiğinizde mutlaka bir hekim ve terapiste götürün
• İşitme testi yaptırın
• Özellikle hamilelik döneminde sigara, içki vb. maddeleri kullanmayın
• Araç kullanırken mutlaka çocuğunuza da emniyet kemeri takın ve çocuğunuzu beyin hasarına karşı koruyun.

TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?


Konuşma bozukluğunun öncelikli tedavisi konuşma terapisidir. Solunum sistemi, gırtlak, sinirlerin yapısı ve ilgili beyin bölgeleri ne kadar sağlam olursa o kadar uygun bir tedavi süreci gerçekleşir. Tedaviye erken başlanmalıdır. Anne ve baba sınırları kabullenmeli tedaviden beklentilerini çocuğun kapasitesine göre belirlemelidirler. Uygulanacak tedavilerin çocuğun ihtiyaçlarına uygun olarak planlanmasına, gereken sıklık ve yoğunlukta verilmesine dikkat edilmelidir. Kapasitenin altında uygulama yetersiz kalacak, üzerinde yüklenme ise isteksizlik yaratacaktır. Konuşma bozukluğu tedavisi uzun sürelidir. Çocuğun yanı sıra anne ve babalarında çaba göstermesi gerekir.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.