Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?

Depresyon nedir? Belirtileri nelerdir?Hayattan zevk alamama hali, depresyon ağırlaştıkça, hayata katlanamama haline dönüşür. Peki bu halin tedavisi ne? İnsanlar ne yapmalı?

 

Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Uzmanlarından Dr. Oğuz Tan yeni bir kitabıyla karşımızda. Daha önce ‘Takıntılar’ ve ‘Korkuyorum’ gibi kitaplara imza atmış olan Tan yine hacimli bir eser meydana getirmiş. Dr. Oğuz Tan temiz Türkçesi ve konulara titiz yaklaşımıyla dikkat çeken bir kalem… Konuyu kolay anlaşılır kılan hikayelere de yer veren Tan son kitabı ‘Depresyon’ da önemli bilgiler veriyor ve çıkış yollarını gösteriyor. Yeni tedavi yöntemlerinden de bahseden kitap depresyon yaşamayan kişilerinde istifade etmesi amaçlanarak kaleme alınmış.

 

Depresyondaki kişi: “Hiçbir şeyden zevk almıyorum”

Depresyonun en temel belirtisi, hayattan eskisi kadar zevk almamaktır. Kişi eskiden hoşlandığı şeylerden artık hoşlanmaz olur. Sağlıklı bir insana doğan güneş, yağan yağmur, güzel bir film, komik bir fıkra mutluluk duygusu verir. Ama depresyondaki kişi bu mutluluk duygusunu, yaşama sevincini pek hissedemez. Hayat ona boş ve anlamsız gelir.

 

Dr. Oğuz Tan anlatıyor:

“Bir hastam “Üç yıldır bir ota bile bakmadım” diyordu. Çünkü ne otlar, ne kuşlar, ne böcekler, ne de sevdiği insanlar ona keyif veriyordu. Başka bir hastam ise durumunu şöyle anlatıyordu: “İlk arabam elden düşme külüstür mü külüstür bir Murat 124’tü. Direksiyonuna geçince sevinçten uçmuştum. Bir ay önce 140 bin avroluk bir araba aldım, hiç iyi bir duygu hissetmedim.”

Hayattan zevk alamama hali, depresyon ağırlaştıkça, hayata katlanamama haline dönüşür. Hayat zevk veren bir şey olmaktan çıkar, bir acı kaynağı haline gelir. Artık yaşamanın bir saniyesi bile işkencedir. Ve depresyondayken saniyeler geçmek bilmez, asır gibi uzar gider.

Bu türlü ağır depresyonlar, tedavi edilmediği takdirde intihara dahi yol açabilir. Depresyonun verdiği ruhi ıstırap o kadar büyüktür ki, hasta fiziki acıyı hissetmez bile. Bu yüzden çok ağır depresyon hastaları ileri derecede acı veren intihar yöntemlerine başvurabilirler (kendi boğazını kesmek, kendini yakmak gibi).

“İçimden hiçbir şey gelmiyor”

Depresyonun diğer temel belirtisi isteksizliktir. İsteksizlik genellikle önce ertelemeyle ortaya çıkar. Başlangıçta sorumluluk gereği yürütülen faaliyetlere ilgi azalır. Mesela kişi işe gitmek istemez, gitse de zorlanır; ev hanımı ev işlerini ‘kerahaten’ yapar veya hepten ipin ucunu salıverir; öğrenci bir türlü dersinin başına oturamaz, otursa bile saatlerce tek satır okumadan kitap ona, o kitaba bakıp durur.

 İsteksizlik, depresyonun temel belirtilerinden biridir. İnsanın içinden hiçbir şey yapmak gelmez. Ağır depresyonda yataktan çıkmak bile çok zordur.

Sonra zevkli uğraşlara da heves edilmez olur. Başka zaman beraber gülünüp kahkaha atılan arkadaşlar, telefon edip çağırdıklarında bir yalan uydurulup evde oturulur. Her hafta heyecanla seyredilen futbol maçlarının sonuçları bile merak edilmez. Ayna karşısında bir saat geçirmeden evden çıkmayan, ayakkabıları ve giysileri dolaplara sığmayan kadınlar aynanın yüzünü, çarşının yolunu unuturlar. “Kırk sene yaşlanmış gibiyim. Otuz yaşındayım, ama kendimi yetmiş yaşında gibi hissediyorum” derler.

Çocuklara bakmak da giderek zorlaşır. Çocuk bakmak, bilindiği gibi büyük çaba gerektiren, tatili de olmayan müşkül bir iştir. Depresyon geçiren bir kişi, çocuklarının yemek, içmek, yıkanmak, giyinmek gibi fiziki ihtiyaçlarını bile tam olarak yerine getiremez olur.


Ağır depresyonda isteksizlik o kadar şiddetli hale gelir ki, hasta yataktan dahi çıkmak istemez. Erkenden uyansa da saatlerce yatakta uyanık vaziyette yatar. Ve bütün gün öylece yatmak ister. Televizyon seyretmez, kitap okumaz, konuşmaz, önüne konmasa yemek bile yemez, kolunu kaldırıp yanı başındaki sürahiden bir bardak su içmez. Daha da ağır depresyonlarda, kitapta anlattığım Ömer örneğinde olduğu gibi, tuvalete bile gitmez.”

Dokuz bölümden oluşan ‘Depresyon’ kitabının ilk bölümünde depresyon nedir?

Depresyonun belirtileri, maskeli depresyon ve distimik bozukluk, depresyonun biyolojik ve psikolojik sebepleri anlatılıyor. İkinci bölümde üç vaka örneği veriliyor. Üçüncü bölümde depresyonun sonuçları, depresyon tedavisi, psikoterapi, antidepresan ilaçlar, elektroşok tedavisi, manyetik uyarım tedavisi, ışık tedavisi, pille beyin uyarımı tedavisi anlatılıyor. Dördüncü belimde manik defresif bozukluk beşinci bölümde kadınlarında yaşanan depresyondan bahsediliyor ve neden kadınların daha çok depresyona girdiğinin cevabı atanıyor. Loğusalık hüznü veya annelik hüznü olarak bilinen loğusalık depresyonu ve tedavisi ve adet öncesi gerginlik sendromu anlatılıyor.

Depresyon kitabının altıncı bölümü çocuk ve ergenlere ayrılmış. Bu bölümde çocuk ve ergen depresyonunun sebepleri çocuk ve ergen depresyonunun belirtileri ve tedavisine yer veriliyor. Yedinci bölüm yaşlılara ayrılmış. Yaşlılarda depresyonun sebepleri, ne gibi sonuçları olduğu ve yine tedavisindeki farklılıklara temas ediliyor. Sekizinci bölümde depresyondan kurtulmak için ne yapabilirsiniz soru sorulmuş ve cevabı verilmiş. Son bölümde ise bu konudaki ölçeklere yer verilerek okuyucunun kendini test etmesi ve kendi ruhsal durumu hakkında fikir edinmesi sağlanmış.

Timaş Yayınları tarafından yayımlanan kitap 300 sayfadan meydana geliyor.

KAYNAK: //www.moralhaber.net/40173_Depresyon-nedir--Belirtileri-nelerdir-.htm

 


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:25 Temmuz 2023Yayınlanma Tarihi:31 Temmuz 2008

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.