DOLANDIRILMAYA EVET DİYORLAR

ZAMAN

Prof. Dr. Nevzat Tarhan evlilik programına katılanlarının çoğunun anti sosyal, suça eğilimli ve insanları dolandırma konusunda adeta uzman kişiler olduklarını söyledi.

 


Son yıllarda kötü örneklerle gündeme gelen evlilik programlarındaki kandırma olaylarına bir yenisi daha eklendi. Zuhal Topal'la İzdivaç programında talip olduğu bayanla görüşmeye gelen damat adayı alkollü çıktı. Gelin adayı tavırlarından ve kokusundan alkollü olduğunu anladığı damat adayını reddetti. Yaşanan bu olay evlilik programlarında daha önce yaşanan dolandırıcılıkları hatırlattı. Kimi evlenmek vaadiyle kandırdığı gelin adayını pavyonda çalışmaya zorlamış, kimi de parasını ve mücevherlerini alıp kaçmıştı.

Kadın dernekleri 'ithal kültürün ürünü' olan evlilik programlarının amacının 'mutlu birliktelikler kurmak' değil, tanıştığı kişiyi dolandırmak olduğu noktasında hemfikir. İstanbul Kadın Kuruluşları Derneği (İKADDER) Başkanı Funda Akyol, "Artık bu programlarda kendini entelektüel tanıtıp okuma yazma bilmeyen, varlıklı olduğunu söyleyip beş parasız olan ya da seviyorum deyip sonrasında kötü emellerine alet eden katılımcılar izleniyor." diyor.

Evlilik programlarına gelenlerin artık iyi niyetli olmadıklarını düşünen Akyol, "Bu programların seviyesi artık o kadar düştü ki kadın da erkek de istismara uğruyor, mağdur edilip dolandırılıyor." değerlendirmesinde bulunuyor.

Evlilik programlarına katılanların çoğunluğunun ruh sağlığının yerinde olmadığını belirten psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, "Bu programlar insanların psikolojik bilgisizliklerini sergiledikleri yerlerdir. Katılanların çoğu da anti sosyal, suça eğilimli ve insanları dolandırma konusunda adeta uzmanlar. O yüzden bu tür olayların yaşanması çok normal." diye konuşuyor.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise bu programların amacından saptığını söyledi. "Düzenin getirdiği bir sistemle, artık kadın da erkek de birilerine mal olarak sunuluyor." diyen Güllü, programların son derece rahatsız edici olduğunu vurguladı.

Damat adayının parasını çalmıştı


Sıdıka U. evlililik programlarında tanıştığı damat adayı Fatih Ş. tarafından pavyonda çalıştırılmak istenmişti. Fatih Ş.'ye ağır ceza mahkemesinde "hile yoluyla nitelikli cinsel saldırı" suçundan 3 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açılmıştı. Ancak Fatih Ş.'nin bu şekilde birçok programa katıldığı ve kadınları kandırdığı ortaya çıkmıştı. 31 yaşındaki iki çocuklu G.İ.'yi evlenmek vaadiyle kandıran Yılmaz Demir, G.İ.'yi ve çocuklarını dereye itip, G.İ.'nin biriktirdiği 53 bin lira parayı alıp kaçmıştı.

Katıldığı evlenme programında tanıştığı adaya evlenme vaadinde bulunduğu Funda Orbay (48), Hüseyin İ.(56)'nin 50 bin liralık altın, döviz ve parasını alıp kaçınca polis tarafından yakalanmış ve dolandırıcılık suçundan adliyeye sevk edilmişti. 15 yaşında olan bir kız çocuğunu, 45 yaşındaki adamla buluşturan programa Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) "Yayınların toplumun millî ve manevî değerlerine ve Türk aile yapısına aykırı olmaması" ilkesine aykırı bularak, kanala 500 bin lira para cezası kesmiş, programa katılan kızın kendini 18 yaşında gibi gösterdiği ortaya çıkmıştı.
 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:04 Haziran 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.