BU BİR KANIT MI?

CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ

Azot elementini taşıyan meteoritler, dünyadaki yasamın gelişiminde anahtar rolü oynamış olabilir.

 


Güney Kutbu'nda bulunan eski bir meteoridi inceleyen bilim insanları bu sonuca vardı. Proceedings
dergisindeki araştırmaya göre, aşırı sıcaklık ve yüksek basınç gibi genç dünyada hüküm süren koşullar altında meteorit azot bileşimi amonyağı serbest bırakmış. Amonyak, aminoasit ve DNA gibi ana biyomoleküllerin önemli bir öncüsüdür. Proteinler ve kalıtım yapıtaşlarının çekirdek malzemesi olan azot bu nedenle yasamın kimyası için vazgeçilmezdir.

Azot, evrende en çok bulunan dördüncü element olmasına rağmen, bilim, genç dünyadaki azot kaynağını açıklamakta zorlanıyor diyor Arizona Eyalet Üniversitesi'nden Sandra Pizzarello ile çalışan ekip. Güneş sisteminin erken dönemlerinde daha fazla olan meteorit çarpışmaları olası bir açıklama olabilirdi. Günümüzde bile hâlâ düzenli olarak dünyamıza çarpan meteoritler, güneş sisteminin, konserve olmuş ilkel maddesi olarak kabul edilir.

Bilim insanları bu yüzden organik madde açısından zengin olan bir meteorit tipinin (CR) öğütülmüş halini genç dünyadaki koşulların etkisinde bırakmışlar: kaynar su ve yüksek basınç. Bu şekilde amonyak, meteorit tozundan ayrılarak suya karışmış. Sonuçlar, bu tür meteoritlerin genç dünyaya yasamın moleküler öncülerini asılamış olabileceğini göstermekte diyor bilim insanları...


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:17 Mart 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.