BAYRAMDA FAZLA YEMEYİN

ANKA

Oruç tutmaya alışan vücudun Ramazan’ın bitmesiyle beraber bir anda fazla yemekle doldurulmaması gerekiyor.

 


Bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemlerinin arttığına dikkat çeken Diyetisyen Emine Sezgin, oruç tutmaya alışan vücudun Ramazan ayının bitmesiyle beraber bir anda fazla yemekle doldurulmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi’nden Diyetisyen Emine Sezgin yaptığı açıklama ile bayramda nasıl beslenmesi gerektiği konusunda vatandaşlara bilgiler verdi.

İKRAMLARIN TADINA BAKIN

Diyetisyen Emine Sezgin, Ramazan ayı boyunca oruç tutulduğu ve günlük öğün sayısında azalma olduğu için beslenme alışkanlıklarında çeşitli değişiklikler meydana geldiğini hatırlatarak, “Bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemleri artar. Bunun nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimidir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı olan kişiler için risklidir. Bu kişiler yine beslenmelerine özen göstermelidirler. Gelenekselleşmiş olan bayram ziyaretleri nedeniyle tatlı ve çeşitli ikramlarla dolu tabakların tüketimi artar. Bu keyifle geçirilmesi gereken günlerde bu ikramların miktarlarına dikkat ederek tüketilmelidir. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine tadına bakmanız sizi de ev sahiplerini de mutlu edecektir” dedi.

BAYRAMDA MİDE VE BAĞIRSAK PROBLEMLERİ ARTIYOR

Bayramlarda mide yanmaları ve bağırsak problemlerinin arttığına dikkat çeken Diyetisyen Sezgin, sağlık problemlerinin nedenlerini ise şöyle açıkladı:

“Mide ve bağırsak problemlerinin nedeni çok miktarda çikolata ve tatlı tüketimidir. Bayramlar kalp hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler için risklidir. İçerdikleri yoğun şeker ile vücudun boş bir enerji almasına neden olacağı için vücut ağırlığı ile ilgili problemleri olan kişilerde yine tüketimlerine dikkat etmelidirler. Çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda aşırı tüketim nedeniyle ishal ve kusmaya neden olabileceği için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine sınırlama getirilmelidir.
Oruç tutmaya alışmış vücudun bir anda fazla yemek ile doldurulmaması gerekmektedir. Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden biraz uzak kalmak sağlıklı bir bayram geçirebilmek için iyi olacaktır. Özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli ürünlerden uzak tutulmaları, tüketimlerine bir miktarda olsa kısıtlama getirilmesi bayram günlerini daha güzel ve sağlıklı geçirmenizi sağlayacaktır.”

BAYRAMDA NASIL BESLENMELİ?

Diyetisyen Emine Sezgin, bayramda nasıl beslenmesi gerektiği konusunda ise şu tavsiyelerde bulundu:

“En önemli öğün olan kahvaltı kesinlikle atlanmamalıdır. Su tüketimine dikkat edilmeli ve günlük 1,5- 2 litre su tüketmeye çalışılmalıdır. Ziyaretlerdeki çay ve kahve ikramlarına dikkat edilmelidir. Günlük içeceğiniz çay miktarı 3- 4 bardağı, kahve ise 2 fincanı geçmemelidir. Mümkünse bitkisel çaylar tercih edilmelidir. Şerbetli ve hamurlu tatlı yerine sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Bayram için hazırlanan çok çeşitli ikramlar karıştırılmadan az az tüketilmelidir. Yine fiziksel aktivitenin önemi unutulmadan hareket edilmelidir.”


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Eylül 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.