ARTIK STRESE SON

Mother&Baby

Günümüz yaşam koşullarında stresten uzak kalmak pek mümkün değil gibi... Ama artık strese son verin!


Hamilelikte daha da hassaslaştığımız için bu dönem stres seviyemiz artabiliyor.

Hamilelik süreci hem kadın hem de ailesi için özel ve farklı bir dönem. Bu dönemde hamile kadının vücudunda, duygularında ve yaşam tarzında değişiklikler oluşur. Bu değişiklikler yaşam kavgası içinde, iş ve aile yaşantısında pek çok zorluk yaşayan kadının yaşamına yeni sıkıntılar ekler. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu, bizleri hamilelik dönemindeki stres kaynaklarına karşı dikkatli olmamız ve neler yapmamız gerektiği konusunda aydınlattı.

KORKMAYIN, STRES İYİ DE OLABİLİR

Stres her zaman sanıldığı kadar kötü değildir. Uygun şekilde üzerine gidildiği takdirde stres insanlara yaşam mücadelesinde heves ve güç verebilir. Stres kaynakları ile baş edebilen insan -Buna hamile kadınlar da dahildir- kendini enerjik ve güçlü hisseder. Böyle düşünen biri, ev ve iş yaşantısında üzerine düşen görevleri daha kolaylıkla yerine getirebilir ve stresten kaynaklanan sağlık sorunlarına daha az maruz kalır. Buna karşılık stres rahatsız edici boyutlara ulaştığında herkes gibi anne adaylarımız da zarar görebilir. Aşırı stres kısa dönemde halsizlik, yorgunluk, uykusuzluk, anksiyete, iştahta artma ya da azalma, baş ve sırt ağrılarına yol açabilir. Yüksek düzeyde stres uzun süre devam ettiğinde enfeksiyonlarla başa çıkma yeteneğinde azalma, yüksek tansiyon ve kalp hastalıkları gibi problemleri beraberinde getirebilir.

Yapılan çalışmalar uzun süreli yüksek stresin hamilelik üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini ve bazı özel riskleri beraberinde getirebileceğini düşündürmektedir.

HAMİLELİĞE BAĞLI STRES BELİRTİLERİ


Hamileliğe bağlı ortaya çıkan bulantı, kusma, sık idrara çıkma, bel ağrısı, ellerde ve ayaklarda şişlikler gibi belirtiler hamile kadın için stres kaynağı olabilir. Hamilelik sürecinde ortaya çıkan hormonal değişimler kadının psikolojik durumunda ve mizacında değişikliklere neden olabilir.


 


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Ağustos 2010

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.