AMELİYATLARDA RİSK

AFP

iPS adı verilen pluripotent kök hücrelerinin kullanıldığı ameliyatlarda organ reddi riski olduğu belirlendi.

 


California Üniversitesinden Yang Xu ve ekibi, iPS ve embriyon kök hücrelerini, tümü aynı DNA taşıması için genleri değiştirilen fareler üzerinde test etti.

Organ nakli sırasında farelerin bağışıklık sisteminin embriyon kök hücrelerinin oluşturduğu bir tür tümör olan teratomaya tepki vermediği görüldü.

Ancak bilim adamları iPS söz konusu olduğunda, mikrop ve yabancı hücrelere karşı organizmanın savunmasında önemli rol oynayan T lenfosit akyuvarlarının "saldırıya geçtiğini" belirtti.

Yang Xu, T lenfositlerin sadece belli bir tür iPs'de saldırıya geçtiğini belirterek, bunun nedeninin henüz bilinmediğini söyledi.

Bilim adamı, bu durumun sadece bazı tür hücrelerle sınırlı olduğunun doğrulanması halinde başka hücreler kullanılarak organ reddi riski olmadan nakillerin yapılabileceğini vurguladı.

Japon bilim adamı Şinya Yamanaka, Kasım 2007'de, insan embriyosu kullanmadan kök hücre üretilebileceğini fareler üzerinde kanıtlayarak bilim dünyasının kanını donduracak bir atılıma imza atmıştı.

Vücuttaki 220 hücre tipinden herhangi birinin sayısız kopyasını oluşturma yeteneğine sahip embriyon kök hücreleri gibi davranmaya başlayan iPS hücrelerinin, hastanın kendi yetişkin hücrelerinden türetildiği için bağışıklık sistemi tarafından reddedilme riski taşımadığı düşünülüyordu.

iPS hücreleri, embriyolardan türetilmediğinden büyük ahlaki ve dini soruna yol açmıyor.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:21 Mayıs 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.