Sakız çiğneyen birini görünce sinirleniyorum

Karşımda sakız çiğneyen birini görünce sinir oluyorum. O insanı öldürmek geliyor içimden.

SORU 33 yaşında bekar bir bayanım. Benim sorunum çok sinirli olmam. Özellikle aileme karşı çok sinirli ve sabırsız davranıyorum sanırım. O yüzden tartışmalar kavgalar oluyor, bununla ilgili nereye başvurmalıyım. Dışarıdaki insanlara karşı değil ama aileme karşı bu kadar sabırsız ve sinirli oluyorum.

CEVAP İnsanların sinirlilik ve sabırsızlık gibi özellikleri çoğu zaman kişilik özelliklerinin parçası olabilmekle birlikte, başka belirtiler varsa, bir bozukluğun belirtileri de olabilir. Bu iki özellik genellikle obsesif (titiz) kişilik yapısında görülür. Bu özellikler herkese karşı gösterilmeyip yalnız aile üyelerine karşı ortaya konuyorsa, aile ilişkilerinin gözden geçirilmesi gerekir. Kimi zaman bu özellikler dışarıya karşı gösterilmemek üzere bastırılabilir. Kişilik özellikleri ve aile ilişkileri gözden geçirilirse, durum aydınlatılabilir. Bunun için bir psikiyatriste başvurulması, sonuca göre bir tedavi planı yapılması uygun olur.

SORU Ben uzun zamandır saçımı ya da yüzümdeki kılları koparıyorum. Buna bir türlü engel olamıyorum. Özellikle yüzümdeki kılları çalışırken, ya da kitap okurken koparıyorum.

CEVAP Bu belirti, dürtü kontrol bozuklukları arasında yer alan trikotillomaniye uyar. Trikotillomani tekrarlayan davranışla ilgili olduğu için, bir anlamda kompulsiyon olarak da düşünülebilir. Başka hiçbir belirti ve yakınma yoksa, trikotillomani demek doğru olur. Bu durum, bir ruh hekiminin ilaçlarla birlikte uygulayacağı davranışçı tekniklerden yarar görür.

SORU Karşımda sakız çiğneyen birini görünce sinir oluyorum. O insanı öldürmek geliyor içimden.

CEVAP Sakız çiğnemek günlük yaşamda genellikle insanların rahatsız olmadığı, fakat küçük bir oran da olsa, bazı kişilerin çok rahatsız olduğu bir davranıştır. Sakız çiğneme karşısında bu kadar ciddi bir tepki genellikle obsesif kişilik yapısında veya obsesif kompulsif bozuklukta (OKB) görülür. Bunlarda başka belirtiler de olur. Bu duruma iki yaklaşımda bulunulabilir: Birincisi, OKB’ye bağlıysa, bilişsel davranışçı teknikler uygulanır. İkincisi, altta yatan neden bulunup giderilmeye çalışılır. Bir ruh hekimine başvurursanız, bu olasılıkları gözden geçirip netleştirecektir.

 

AYRILDIĞIM EŞİMİ ÇOK ÖZLÜYORUM

ÖLÜM HABERLERİ BENİ ÇOK ETKİLİYOR

EŞİMLE İKİ YABANCI GİBİYİZ

30 YAŞINDAKİ OĞLUM MADDE BAĞIMLISI

DERS ÇALIŞ DEMEKTEN YORULDUM

GÜNDÜZ YAŞADIKLARIMI GECE RÜYAMDA GÖRÜYORUM

CİNSEL İLİŞKİDEN ZEVK ALAMIYORUM

EŞİM AŞIRI TİTİZ

BAZEN DÜNYAM KARARMIŞ GİBİ OLUYORUM

EŞİM ÇOK SİNİRLİ VE İÇİNE KAPANIK

SÜREKLİ EVHAMLIYIM

KIZIM KENDİNE KENDİNE KONUŞUYOR

EŞİMLE ARAMDA 21 YAŞ VAR

AŞIRI SİNİRLENDİĞİMDE KEKEME OLUYORUM

KARIMA KARŞI HİÇ SEVGİM YOK

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2021Yayınlanma Tarihi:11 Ekim 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.