Hayat çok kısa geliyor

Geçen sene duygu durum bozukluğu ve depresyon teşhisiyle ilaç tedavisi gördüm. Aklımdan çıkaramıyorum ve hayat çok kısa geliyor.

SORU Geçen sene duygu durum bozukluğu ve depresyon teşhisiyle ilaç tedavisi gördüm. İlacımı kesmemden sonraki dönemde yaklaşık iki aydır şiddeti düşük olsa da, ileriki dönemlerde yaşayacağım [büyüklerimin başına gelebilecek en kötü şey başta] zorlukları aklımdan çıkaramıyorum ve hayat çok kısa geliyor.

CEVAP Depresyon tedaviyle düzelen, fakat tekrarlama olasılığı yüksek olan bir psikiyatrik bozukluktur. Tekrarlama olasılığını azaltmak için iyileştikten sonra ilaçları en az altı ay daha kullanmak önerilir (ortalama bir yıl kadar, kimi zaman bu süre daha uzun olabilir). İyileşmenin kalıcı olmasında psikoterapinin de etkisi vardır. İlaç kesildikten sonra belirtilerin sürmesinde ilacın erken kesilmesi, psikoterapi uygulanmaması, stresli yaşam olayları rol oynayabilir. Bu belirtiler sürerse, yeniden bir ruh hekimiyle görüşmek ve nasıl bir yol izleneceğine birlikte karar vermek uygun olur.

SORU Almanya'dan Türkiye'ye geldim. Eşimi çok seviyorum. Buraya alışmaya çalışıyorum, ama buralar çok farklı. Sanki beynimde ikinci biri varmış gibi beni hep kötü yola götürmeye çalışıyor gibi hissediyorum.

CEVAP Belli bir sosyokültürel ortamda yetişip belli yaştan sonra farklı bir kültürel ortama gelince herkes uyum sorunları yaşayabilir. Her ne kadar Almanya'da da Türkler kendi kültürünü yaşatmaya ve yaşamaya çalışıyorsa da, Alman kültüründen ve yaşam biçiminden etkilenmemek mümkün değildir. Burada yaşam biçimi ve kültürel değerler Almanya'daki Türklere göre daha farklı biçimde ve şiddette yaşanıyor olabilir. Bu nedenle çocukluktan itibaren yaşanan ve öğrenilen kültürle yeni yerdeki kültür arasında çatışma yaşanabilir. Yaşanan çevrenin sosyal ve kültürel özelliklerini daha yakından tanımaya çalışmak, bir işin olması, sosyal ilişkiler kurularak geliştirilmesi, hobilerin olması uyum sağlamayı kolaylaştırıcı etkide bulunur.

SORU Sinirlendiğim zaman, dışarıya çıkacağım zaman midem bulanıyor, çıkmak istemiyorum. Sinirlendiğimde uyumak istiyorum ama uyuyamıyorum, bir yıldır geceleri uyumakta zorlanıyorum. İki çocuk annesiyim.

CEVAP Sinirlilik, sıkıntı, stres, heyecan, korku gibi duygusal durumlar zihnimizin çalışmasını ve davranışlarımızı etkiler. Bu etkiler başka organlarla birlikte, daha çok mide ve kalple ilgili belirtilere neden olur. Sinirlenilen konular sürekli zihinde tekrarlanıyor ve takıntıya yol açıyorsa, hem dikkati dağıtabilir, hem de uykuyu kaçırabilir. Uykusuzluk bir yıldır olduğu için bunun araştırılması uygun olur. Sinirlilik, uykusuzluk, mide yakınmaları gibi durumlar bir anksiyete bozukluğunun belirtileri olabileceği gibi, bir depresyonun belirtileri de olabilir. Sinirliliğin nedenlerini, sonuçlarını değerlendirmek için bir ruh hekimiyle görüşmekte yarar vardır.

ARAMIZDA ÇOK YAŞ FARKI VAR

KENDİMLE SAVAŞIYORUM

YAŞAMA BAŞLAMAKTAN KORKUYORUM

İÇİMDE KORKU VE ENDİŞE VAR

SÜREKLİ ÖLÜMÜ DÜŞÜNÜYORUM

BEN ÇOCUK BAKMAK ZORUNDA MIYIM

ERKEK ARKADAŞIM OLUNCA MİDEM BULANIYOR

SÜREKLİ ALDATILDIĞIMI DÜŞÜNÜYORUM

KENDİM OLDUĞUM GİBİ DAVRANAMIYORUM

KENDİMİ SÜREKLİ HUZURSUZ HİSSEDİYORUM

İKİNCİ EVLİLİĞİMİ YAPTIM AMA...

UYURKEN YAŞADIKLARIMI ANLATIYORUM

SEVGİLİMİN AİLESİ BENİ İSTEMİYOR

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...3. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...2. BÖLÜM

DİĞER SORU VE CEVAPLARI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...1. BÖLÜM


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Kasım 2021Yayınlanma Tarihi:14 Ocak 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.