Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü bilim insanları farelerle gerçekleştirdikleri deneyler sonucunda otizmin semptomlarını hafifletmeye başardı.
Amerikan Ulusal Sağlık Enstitüsü bilim insanları farelerle gerçekleştirdikleri deneyler sonucunda otizmin semptomlarını hafifletmeye başardı.

Halihazırda otizmi iyileştiren tedavi yöntemi bulunmuyor. Science Translational Medicine dergisinde yayımlanan araştırma sonuçları GRN-529 ilacının sosyal yetkinliği iyileştirdiğini ve takıntılı davranışların azaldığını gösteriyor. Farelerde etkili olan ilaçlar insanlarda her zaman başarılı sonuçlar vermeyebiliyor. Bu nedenle insanlarda kullanılabilecek bir ilacın ancak yıllar sonra geliştirilebileceği sanılıyor.
Tahminlere göre çocukların yüzde birinde otistik bozukluklar görülmekte. Semptomlar hafif şiddetliden çok şiddetliye kadar uzanabiliyor. Bunların arasında topluma ayak uyduramama, konuşma zorluğu veya ellerin bir yere vurulması gibi takıntılı davranışlar yar alır. Hastalar özel pedagojik, konuşma ve davranış terapileri görmek zorunda. GRN-529 olarak isimlendirilen ilaç, iki beyin hücresini bilgi alışverişinde destekleyen glutamat kimyasalını etkiliyor.
Deneyler için otistik davranışlı fareler yetiştirilmiş. Otistik fareler diğerleri kadar sosyal değiller ve diğer hayvanlarla daha az iletişim kuruyorlar. Ayrıca beden temizliği için daha fazla zaman harcıyorlar. Yeni ilacın aşılanmasından sonra temizlik için daha vakit ayıran farelerin sosyal davranışları da düzelmiş.
CUMHURİYET BİLİM TEKNİK EKİ