Çocuklar artık daha iyi korunacak
Çocuk müdahale birimleri masaya yatırılacak.

Çocuk müdahale birimleri masaya yatırılacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların temel gereksinimlerinin karşılandığı “Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimleri” ile ilgili sorun yaşanmaması için mevzuat düzenlemesi yapacak.
ÇOCUK GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEY

“8 GÜNDEN FAZLA BİRİMLERDE KALABİLİYORLAR” Bakanlık, bu birimlerdeki işleyiş ile ilgili bir genelge hazırlayarak, il müdürlüklerine gönderdi.
Genelgede, il müdürlüklerince çocuklarla ilgili işlemlerin süresinde tamamlanamadığı ve mevzuatta öngörülen sürelerin dışına çıkılarak çocukların 8 günden fazla bu birimlerde kalabildiklerinin bildirildiği belirtildi. İmkanların yetersizliği ve İlk Müdahale Birimlerinin olmadığı yerlerde kuruluşlar bünyesinde diğer çocuklarla birlikte kalmaya devam etme durumunun da söz konusu olduğu, açılan birimlerde personel görevlendirilmesi ile bütçe yönünden sorunlar yaşandığının da bildirildiği kaydedildi.RAPORDA YER ALACAK HUSUSLAR Konuyla ilgili mevzuat düzenlemesinin yapılacağının belirtildiği genelgeyle, konu ile ilgili il müdürlerinin başkanlığında oluşturulacak birimin bağlı olduğu kuruluş müdürü, birim sorumlusu ve meslek elemanlarından oluşturulacak komisyonun görüşlerini içeren raporların hazırlanarak, bakanlığa gönderilmesi istendi.
Çocuk Koruma İlk Müdahale ve Değerlendirme Birimi için hazırlanacak raporlarda, illerde bu birimlerin olup olmadığı, açılması için planlama yapılıp yapılmadığı, birimlerin olmadığı yerlerde hizmetin nasıl yürütüldüğüne ilişkin bilgiler yer alacak. Yıllara göre birime kabul edilen çocuk sayısının da yer alacağı raporda, çocukların birime geliş nedenleri, yararlandıkları hizmetler işlenecek. Birimde en uzun kalış süresi, nedenleri ve bu sürede kalan çocuk sayısına ilişkin de bilginin verileceği raporda, suç ve mağduriyet ayrıştırmasının yapılıp yapılmadığı, çocukların hangi tür ihtiyaçlarının ve nasıl karşılandığına yönelik de cevaplandırılacak sorular yer alıyor. Raporda birimlerle ilgili öneriler de isteniyor. Birimin fiziki özelliklerinden personel planlamasına, bir çocuğun birimde kalabileceği maksimum süreden güvenli ortamın nasıl sağlanacağına kadar kadar çeşitli konularda görüşler sorulacak. Raporda, “Çocukların birimlerden ayrılış ve uygun hizmet modelinden yararlandırılma sürecinde her bir hizmet modeli için izlenecek yol nasıl olmalı, çocuk hakkında tedbir kararı alınma sürecini il müdürlüğü mü, sosyal hizmet merkezi mi yoksa birimler mi takip etmelidir, birimlerde kayıtlar nasıl yapılmalıdır” şeklindeki sorulara cevap aranacak. A.A
Bu yazı 4614 kez okundu
Yayınlanma Tarihi : 18 Kasım 2014 Salı, 08:00
Güncelleme Tarihi : 17 Kasım 2014 Pazartesi, 13:19