

Sakarya'nın Erenler ilçesinde annesi Gülay Soysal ile yaşayan Veysel Serhat İzgi (15), otizm hastalığını klarnete duyduğu sevgiyle yenmeye çalışıyor.
Gülay Soysal, oğlunun otizm hastası olduğunu 8 aylıkken fark ettiklerini söyledi.
Soysal, “Gözlerime bakmıyordu, doktorlar oğlumun otizm hastası olduğunu söyledi. 8 yıl boyunca İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesinde tedavi aldık. Orada çocuk psikiyatrisinden eğitim desteği aldık. Veysel 3 yaşından beri adaptasyon eğitimi alıyor” diye konuştu.
Veysel'in aldığı eğitimin hayatında ciddi dönüşüm sağlamadığına işaret eden Soysal, müziğin onun yeniden hayata bağlanmasında eğitimden daha etkili olduğunu söyledi.
Oğlunun 6 yaşından beri müziğe ilgi duyduğunu belirten Soysal, “O yaşlarda müziğe ilgisi olduğunu düşündüm ama kendi imkanlarımla bir şey yapamadım. Müzik aletleri satılan dükkanların önünden geçerken klarneti göstererek 'bu benim' diyordu. Aradan bir iki yıl geçip daha düzgün cümleler kurmaya başladığında bizden siyah klarnet istemeye başladı. Ona bir klarnet aldık. Klarnetle uğraşmaya ve duyduğu müzikleri çalmaya başladı. Müziğe ilgisinin kabiliyetinden kaynaklandığını düşünerek Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarında eğitim almasını sağlamaya çalıştık” dedi.
İzgi'nin Hakkı Demir İlköğretim Okulunda kaynaştırma eğitimi aldığını ifade eden Soysal, şunları kaydetti:
“Veysel müzikle tanışmadan önce sosyal bir çocuk değildi. Hiçbir yaşıtıyla bu zamana kadar ilişki kurmadı. Hiçbir arkadaşıyla oynamaz ve onlara zarar vermezdi. Genellikle kendinden büyüklerle diyaloğu çok iyidir. Müzikle haşır neşir olmaya başlayınca her şey daha da yoluna girmeye başladı. Müzik Veysel'in hayatına çok şeyler kattı. Sosyal hayatı ve çevresi genişledi. İnsanlarla daha fazla ve sevecen iletişim kurmaya başladı. Cümleleri arttı, kelimeleri daha da netleşti. Ne istediğini bilir ve kendinden daha emin hale geldi. Klarnet ve müzik onu yeniden hayata bağladı.”
Paylaş