Beynin sol lobu geliştiriliyor

Başarılı insanlar, beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır.

Başarılı insanlar, beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır.

Haber3Her insanın belli bir beyin kapasitesi vardır. Bunu genetiği belirler. Fakat bu kapasitenin etkin kullanılması için yapılacak birçok şey vardır. Örneğin; bir arabanın göstergesi 180 kilometreyi gösteriyorsa 200 kilometre hız yapmak mümkün değildir. Fakat iyi bir araba; bakım ve dikkatli kullanımla son hıza çıkabilir.

AZ BİLGİMİZ VAR! Son yıllardaki bunca gelişmelere rağmen beyin, hâlâ insan vücudunda en az bilgiye sahip olunan organdır. Yapılan çalışmalar ve uzmanlara göre birçok kişi, beyin potansiyelinin çok az bir kısmını kullanmaktadır. Maalesef okullardaki eğitim düzeniyle, beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen bilgisi ve Türkçe gibi derslere önem verilirken; beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik ve el sanatları gibi derslere pek fazla önem verilmez. Halbuki; tarihte başarılı insanlara bakıldığında bu kişiler bilerek veya bilmeyerek hem sağ hem de sol loblarını geliştirmiş kişilerdir. Başarılı insanlar, beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır. Vücudunuz dinlenirken beyniniz de dinlenebilir mi? Doç. Dr. Serdar Dağ beyni dinlendirmek için deniz kenarında, işlerden tamamen uzaklaşacağınız bir tatil öneriyor ve "Tatilde aşk aramayın! Beyni yoruyor" diyor. İKİ LOBUN YARARI AYRI Beynin sağ lobu duygular ve hayallerin etkisindedir. Beynin sol lobu ise gerçekçiliğe önem verir. Beyninin sadece sol lobu gelişen ve bu lobu iyi kullanan insanların, üretken düşünebilmeleri için sağ beynini de geliştirmeleri gerekir. Çünkü insanın üretkenlik kısmını sağ beyin sağlar. Sol beyni gelişmiş kişi, sağ beynini de geliştirirse beynin kapasitesi artar. Beyinde öğrenmenin sonu yoktur. YETERLİ UYUMAYAN KİŞİ ZOR ÖĞRENİR TV İZLEMEK TEMBELLEŞTİRİR Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar beynin sağ tarafıyla hayal edilir. Televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır. BULMACA ÇÖZMEK İYİDİR! Sık sık bulmaca çözmek beyin için yapılacak en iyi egzersizdir. ANLATMAK YETMEZ, GÖRÜN! Okunan bilgilerin uygulamaya geçirilmesi ve görsel olarak görülmesi okullardaki deneyler sonucunda daha iyi anlaşılır. RESİM SAĞ LOBU GELİŞTİRİR Öğrencilikte ve çalışma hayatının içinde resim, müzik veya el işleriyle uğraşmak sağ lobu geliştirir. UYKU BEYNİ GÜÇLENDİRİR Bol bol spor yapmak, yeterli uyumak, beslenmeye özen göstermek ve özellikle spor beynin dinç ve güçlü kalmasını sağlar. Olumsuz düşünceleri yok ederek beynin daha kolay öğrenmesini sağlar. SUYUN YARARINI ES GEÇMEYİN! Su, vücudun diğer organları kadar beyin için de çok önemlidir. Özellikle orta ve ileri yaşta eksik su alımı, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır, şuur bulanıklığı ve unutkanlığa neden olur. Bu durumdan etkilenmemek için günde 1.5 litre su içilmelidir.

SABAH


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:30 Eylül 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.