Deprem Travma Psikolojisi

6 gramdan fazlası tehlikeli

Tuzun 6 gramdan fazlası hastalığa davetiye çıkarıyor.

6 gramdan fazlası tehlikeli

Tuzun 6 gramdan fazlası hastalığa davetiye çıkarıyor.

Ulusal Böbrek Vakfı ve Hipertansiyon Derneği Başkanı Prof.Dr. Yahya Sağlıker, Türkiye’de aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon ve böbrek hastalığını tetiklediğini, günlük tuz tüketiminin kış mevsiminde 4, yaz mevsiminde ise 6 gramı geçmemesi gerektiğini söyledi. tuzzProf. Dr. Yahya Sağlıker, Türkiye’de 19 milyon kişinin muhtemel hipertansiyon, 6 milyon 80 bin kişinin de şu anda muhtemel 3’üncü derece kronik böbrek hastalığına aday olduğunu kaydetti.  Özellikle tuzlu gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Prof. Dr. Sağlıker kış aylarında 4 gram, aşırı terlenen yaz aylarında ise 6 gramdan fazla tuz tüketmemesi gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Sağlıker, "Eğer fazla tüketirse potansiyel hipertansiyon hastalığına ya da potansiyel böbrek hastalığına davetiye çıkarır. Ülkemizde bir insan ortalama 10- 12 gram arasında tuz tüketiyor. Adana’da ise özellikle kebap, şalgam, aşlama ve maden suyu sayesinde bu oran 18- 20 gramı buluyor. Mutlaka bu yiyecek ve içecekleri azaltmak gerekiyor" dedi.

’BÖBREK HASTALIĞI HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR’

Prof. Dr. Sağlıker, böbrek hastalığının her yaşta görülebileceğini, son aylarda küçük doğum ağırlığıyla dünyaya gelen bebeklerin de ileride böbrek ve hipertansiyon hastalığına yakalandığına dikkat çekti. İnsanların hipertansiyon ve böbrek hastası olmasa dahi 2 ay da bir kan basınçları ile kilolarını kontrol edip, şeker değerlerinin ve kolesterol ölçümlerini yaptırmasını öneren Prof. Dr. Sağlıker, "Hemodiyalize bağlı yaşamanın maliyeti yaklaşık yılda 36 bin TL. Eğer önlem alınmazsa, böbrek hastalarının maliyetini ABD ekonomisi bile karşılayamaz. Bu durum işsizlik oranından, okuma yazma bilmeme oranından, suç oranından, enflasyon oranlarından da çok daha önemli" diye konuştu.

ÜCRETSİZ ÖLÇÜM

Sağlıker, Türk halkının Hipertansiyon Derneği ve Ulusal Böbrek Vakıfları’nca üç ayda bir yapılan hipertansiyon ve böbrek konulu etkinliklere katılmalarını, burada kan ve hipertansiyonlarının ücretsiz olarak ölçülebileceğini söyledi. DHA
Paylaş:



İlginizi Çekebilcek Diğer Yazılar
  • Seçim döneminde medya kullanımını kısıtlamak ruh sağlığı için önemli.
  • Nevrotik bozukluk güvensizlik, kaygı, huzursuzluk, nefret, odaklanamamak, plansızlık gibi belirtilerle ortaya çıkan bir duygu durum bozukluğudur.
  • Sorumluluk duygusu, insanın hayata adapte olmasını sağlayan bir duygu. Öyle ki henüz bir yaşından itibaren eğitimle çocuğa kazandırılması gereken bir
  • Sağduyu, huzur ve güvenliğin korunmasında önemli!
  • Bireysel kimliğin yitirilmesine yol açan zihinsel ve fiziksel bir sorun: Tükenmişlik Sendromu.
  • Belirsizliği çözmeye çalışmak öfke ve tahammülsüzlüğü arttırır. Belirsizliklerle yaşamayı öğrenelim ve onları kucaklayalım.
  • Randevu Al