3508 yıl ilerleyecekler

Bolivya takvim değiştirip '3508 yıl ilerleyecek'

Bolivya Cumhurbaşkanı Evo Morales, miladi takvimin terk edilerek, yerli halkın kullandığı Aymara takvimine geçilmesini önerdi. Morales'in önerisi hayata geçirilirse, Bolivya, dünyanın geri kalanından 3508 yıl 'ileride' olacak.

Aymara yeni yılı kutlamalarında konuşan Morales, miladi takvimi "karışık" bulduğunu söyledi.

Morales, "kimliklerinin yeniden inşası sürecinde atalarının takvimine dönmeleri gerektiğini" belirtti.

İki yıl önce başkent La Paz'daki Kongre binasının ön yüzünde bulunan saat yerli Bolivyalıların güneyli kimliğini vurgulamak için değiştirilmişti.

Akrep ve yelkovanı saat yönünün tersine işleyecek biçimde değiştirilmiş, rakamlar da saat 1'den 12'ye gidecek şekilde düzenlenmişti.

BİR YILDA 13 AY VAR

Saat kadranı güneş saatini temel alıyor. Kuzey yarımkürede güneş saatinin gölgesi saat yönünde, güney yarımküredeyse gölge saat yönünün tersine doğru ilerliyor.

Yerlilerin kullandığı takvimde, 28 günden oluşan 13 ay var. Güney yarımkürede kış gündönümü olan 21 Haziran, yeni takvimde yeni yılın başlangıcı kabul ediliyor.

Bolivya'da dün birçok kişi 5.524 yılına girişlerini kutladı.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:01 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:25 Haziran 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.