2012 YILINDA TALASEMİ BİTECEK

DHA

Talasemi (Akdeniz Anemisi) ile mücadele çalışmalarını 2003 yılında başlatan Türkiye, 9 yılda tamamen bitirmeyi planlıyor.

Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Prof.Dr. Duran Canatan, dünyada 266 milyon civarında taşıyıcı, 300 bin dolayında talasemi hastası bulunduğunu söylerken, Türkiye'de bu rakamın 1 milyon 500 bin civarında olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Duran Canatan, talasemiye karşı asıl mücadelenin 2003 yılında verilmeye başlandığını kaydetti. Prof.Dr. Canatan şunları söyledi:

"1994- 2003 yılları arası pasif mücadeleydi. Etkin mücadele 2003'te başladı. İlk etapta, Antakya, Antalya, Mersin ve Muğla'ya talesemi merkezleri kuruldu ve cihazlar alındı. Bu merkezlerde talasemi tarama ve hastalığın tedavisi için altyapı kuruldu. Ardından bu merkez sayısı 4'ten 13'e çıkarıldı. Riskli bölgeler olarak 33 il saptandı."

33 ilin sağlık müdürlerinin 8 Mayıs 2003 tarihinde Mersin'de toplandığına işaret eden Prof. Dr. Duran Canatan, “O günkü toplantıda Talasemi Önleme Programı planlandı. Program içerisindeki en önemli maddede ise evlenecek çiftlerin taranması yer alıyordu” diye konuştu.

Yunanistan ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinin talasemiyi 10 yılda bitirdiğini kaydeden Prof.Dr. Duran Canatan, “Bizim hedefimiz ise asıl 2003'te başladığımız bu mücadeleyi 2012 yılında tam anlamıyla kazanmaktır. 2012 yılında yeni doğan hasta sayısını sıfırlamak arzusundayız” dedi.

Prof. Dr. Canatan, Türkiye'nin talasemiyle mücadele çalışmaları konusunda Ortadoğu ülkeleri İran, Irak, Ürdün'den ileri düzeyde olduğuna dikkati çekti.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:09 Aralık 2009

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.