Kafanıza Takılan O Şarkı Hafızanıza İyi Geliyor

Aklınızda tekrar eden akılda kalıcı bir şarkıya kulak kurdu denir ve bu sinir bozucu melodileri durdurmak zor olabilir. Ancak araştırmacılar, kafanıza takılan bir şarkının hafızanızı güçlendirmede çok önemli bir rol oynayabileceğini buldu.

Bilim adamları, müziğin insanlar için canlı anılar uyandırabileceğini zaten biliyorlar, ancak bunun nasıl olduğunu veya neden olduğunu henüz tam olarak anlamadılar. Daha fazla bilgi edinmek için, her ikisi de Davis, California Üniversitesi'nden Petr Janata, PhD ve Benjamin Kubit, müziğin anıları nasıl uyandırdığını incelemek için bir dizi deney yaptılar.

Çalışmalarındaki insanlar, daha önce maruz kaldıkları bir müzik film müziği ile tanıdık olmayan film klipleri izlediler.

Bir hafta sonra, film müziğini kafalarında yeniden çalan katılımcılar, özellikle film müziğiyle eşleştirilen klipler gibi belirli film ayrıntılarını, yapmayanlara göre daha iyi hatırladılar.

Araştırmacıların bildirdiğine göre, aslında, kulak kurdu etkisi - bu müziği tekrar tekrar duymak - insanların film klibini mükemmele yakın bir şekilde hatırlamalarına yardımcı oldu.

Kulak kurdu Etkisi

Janata ve Kubit, müziğin hafıza oluşumunda önemli bir rol oynadığı sonucuna varıyor.

İkili, insanların anıları oluşmaya başlarken geliştirmelerine yardımcı olacak bir araç olarak müziğin kullanımını incelemeyi planlıyor. Hatta müziğin bunama veya diğer nörolojik bozuklukları olan kişilerin anılarını güçlendirebileceğini düşünüyorlar.

Böylece, bir dahaki sefere kendinizi o melodiyi tekrar tekrar mırıldanırken yakaladığınızda, bir müzikal hafıza yapıcının zihninize girdiğini ve o sözde kulak kurdunun filmin müziklerine unutulmaz bir anı daha kaydetmenize yardımcı olabileceğini bileceksiniz. senin hayatın.

WEBMD


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:22 Haziran 2021

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.