Zihinsel engelli çocuğu olan ailelere eğitim verilecek

Hazırlanan proje kapsamında, zihinsel engelli çocuk sahibi olan ailelere eğitim verilecek.

Hazırlanan proje kapsamında, zihinsel engelli çocuk sahibi olan ailelere eğitim verilecek.

Milli Eğitim Bakanlığı, Özel  Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Canda Özür Olmaz Derneği  tarafından hazırlanan proje kapsamında, zihinsel engelli çocuk sahibi olan  ailelere eğitim verilecek.

ÇOCUĞUNUZUN ZEKASINI ÖLÇÜN

Proje, ailelerin engelli çocuklarıyla daha rahat iletişim kurabilmelerini  ve hakları konusunda bilinçlenmelerini amaçlıyor. Eğitim programı sonunda  ailelere, Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü onaylı sertifika  verilecek.

ÇOCUĞUNUZLA DOĞRU İLETİŞİM KURUN

Canda Özür Olmaz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Öztürk, ailelerin, engelli çocuklarıyla daha sağlıklı iletişim kurmalarını sağlamayı amaçlayan eğitimin, büyük bir ihtiyacı karşılayacağını belirtti. Projeyi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile hazırladıklarını anlatan Öztürk, eğitim programının tamamen bilimsel verilere göre oluşturulduğunu bildirdi. Kursa zihinsel engelli çocuk sahibi bütün ailelerin ücretsiz katılabileceğini ifade eden Öztürk, engelli çocuk sahibi ailelerin yalnız bırakılmaması gerektiğini, ailelere her alanda destek verilmesi için çalışmalar ve projeler yürüttüklerini kaydetti.

ÇOCUĞUNUZUN ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ MÜ VAR

Öztürk, proje kapsamında ilk etapta zihinsel engelli ailelere eğitim verileceğine değinerek, “Çünkü zihinsel engelli aileler, bu konuda en çaresiz kesimdir. Aileler ne yapacaklarını bilemez durumdalar. Zihinsel geriliği olan bir çocukla başa çıkmak kolay değil. Zihinsel engellilerin, davranış bozukluğu için mutlaka dışarıdan yardım almaları, eğitilmeleri gerekmektedir. Ayrıca zihinsel engellilerin sayısı 2 milyon civarında, bu sayı oldukça fazladır” diye konuştu.

0-6 YAŞ GELİŞİMİ HAKKINDA HER ŞEYİ ÖĞRENİN

“AİLELERE PSİKOLOJİK DESTEK EĞİTİMİ DE VERİLECEK”

Mustafa Öztürk, ailelerin, engelli çocuklarıyla yaşadıkları en büyük sıkıntının iletişim olduğuna işaret etti. Ailelerin, çocukları hayata nasıl hazırlayacakları, çocuklarını nasıl daha iyi anlayacaklarını bilmediklerini özellikle de ailenin eğitim seviyesinin düşük olduğu durumlarda yaşanan zorlukların arttığını vurgulayan Öztürk,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Aileler hem haklarını hem de çocuklarının gelişim sürecinde ne yapacaklarını bilmiyor. Hayatlarında hiç engelli görmemiş aileler, ilk defa kucaklarında engelli bir çocuk buluyor. Biraz şaşkınlık, biraz kabullenememe,  biraz isyan gibi karışık duygular yaşıyorlar. Sonra şuursuzca çare arayan aileler şaşkındırlar ama aynı zamanda umutludurlar. Ancak zamanla umutları tükenir ve yalnızlaşırlar. Çocuklarının iyileşemeyeceğini anlayan aile, nasıl bu halde büyüteceklerini düşünmeye başlar. İşte biz de onlara bu eğitimle, yavrularını hayata nasıl hazırlayacaklarını öğreteceğiz. Bu aşamada ailelere psikolojik destek eğitimi de verilecek.” Öztürk, ailelerin çocuklarının özürlü olduğunu kabullenmesini,  çocuklarının durumunu objektif olarak değerlendirmesini sağlamayı amaçladıklarını da kaydetti. Ebeveynleri çocuğun zihinsel, fiziksel ve psikolojik durumu konusunda bilgilendireceklerini belirten Öztürk, şöyle konuştu: “Aileleri, devletin ve yerel yönetimlerin engellilere tanıdığı sosyal hizmetler ve hukuksal haklardan, maksimum düzeyde yaralanmalarını sağlamak için bilgilendireceğiz. Aileyi aktif olarak çocuğun bireysel eğitim programına katacağız. Evlerin daha verimli bir eğitim ortamı haline getirilmesi gerekiyor. Bireyi, bireyin yakın çevresinden başlayarak tam bağımsız yaşam becerilerini kazanmasını ve bu en yakın çevrede eğitim almasını sağlamak amacıyla ailenin öğretim sürecine katılması şart. Yönlendirici bir programla aile üyelerinin yeterli derecede engelli çocuğuyla ilgilenmelerini sağlayacağız. Her yaşın gelişim özelliğine göre, çocukları tanımalarına ve eğitimlerine katkı sağlamalarına yardımcı olacağız.” Proje sorumlusu Nermin Akkan da başvuruları almaya başladıklarını,  projenin daha geniş kitlelere yaygınlaştırılması için, kurum ve kuruşlardan destek beklediklerini belirtti. A.A

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Temmuz 2012Yayınlanma Tarihi:15 Temmuz 2012

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.