Yaşlılarda Dehidrasyon Nedenleri?

Yaşlılarda görülen dehidrasyon hastalığı vücut üzerinde son derece büyük bir etkiye sahip iken, hastalık küçük işaretlerle kendisini gösterdiği için oldukça dikkat edilmesi gerekir.

Bazı hastalıklar güçlü belirtiler ile kendilerini gösterirlerken, yaşlılarda görülen dehidrasyon hastalığı daha az belirgin şekilde görünür. Bir bireyin aldığından çok daha fazla suyu kaybetmesi ile ortaya çıkan dehidrasyon, yaşlılarda günlük yaşamı etkileyecek kadar zorlayıcı olabilir. Yaşlılarda dehidrasyon şiddetli bir şekilde olursa, idrar yolu enfeksiyonu, halsizlik, yatalak hastaların vücutlarında yara oluşması, pnömoni gibi birçok ek hastalık oluşabilir. Temelde yaşlılarda dehidrasyon nedenleri olarak ilk belirtilebilecek etken yeterli miktarda su almamaktır.

Yaşlılarda Dehidrasyonun Nedeni

Yaşlılarda dehidrasyon birçok nedene bağlı olsa da, ilaçlara, azalmış susuzluğa, böbrek fonksiyonlarının azalmasına ve bazı hastalıklara bağlı olarak oluşur. Özellikle yaşlılıkta birden fazla ilaç kullanımı dehidrasyonu tetikler. Bunun nedeni, bazı ilaçların terlemeyi hızlandırmasıdır. Hızlı terleme su kaybını artırdığından, bunun sürekli olması halinde dehidrasyon görülme riski artış gösterir. Susuzluk, yaşlandıkça akut haline gelen bir durumdur. Ciddi rahatsızlığı olan yaşlılarda su içme isteği oluştuğunda, ayağa kalkıp su almak zor olabilir. Bu gibi durumlar su içme gereksinimini engellediğinden, yaşlılarda dehidrasyon gibi yeni hastalık oluşumunu da tetiklemiş olur.

Yaşlılarda Dehidrasyon Belirtileri

En sık görülen belirtiler; Karışıklık, kabızlık, batık gözler, yürüme zorluğu, kuru ağız, baş ağrısı ya da baş dönmesi, gözyaşı gelmemesi, sık sık terleme, düşük kan basıncı, nadir idrara çıkma ve kalp atışlarında hızlanma olarak sıralanabilir.

Nasıl Giderilir?

Yaşlılarda dehidrasyon hastalığının giderilmesi için öncelikle hidrasyon seviyesinin takip edilmesi ve vücut ağırlığının dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekir. Bunun için de her sabah düzenli olarak tartılmak şarttır. Şayet bir gün öncesine göre 1 ya da 2 kilo kaybedilmiş ise ve susamış hissedildiğinde baş ağrısı yaşanırsa, dehidrasyon olma olasılığı artar. Hafif dehidrasyon ya da ağır dehidrasyon kişilerin sağlık durumlarını önemli ölçüde etkilerler. Bu rahatsızlığın üstesinden gelebilmek için meyve tüketiminin artırılması ve bol su tüketimi zorunludur. Gün içerisinde ya da yemeklerle birlikte çorba tüketiminin artırılması, suya kolay ulaşılması ve katı yiyeceklerden kaçınılması dehidrasyonun giderilmesi ve tedavi edilmesinde oldukça etkilidir.


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Eylül 2020Yayınlanma Tarihi:10 Mayıs 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.