Seks sektörüne karşı yeni yaklaşım

Fransız parlamentosunun alt kanadının Aralık başında ezici bir çoğunlukla kabul ettiği bir yasa, hem cinsel ilişki için ücret ödeyenlere ağır para cezaları getirecek, hem de seks sektörünü bırakmaları için hayat kadınlarına yardım edecek.

Fransız parlamentosunun alt kanadının Aralık başında ezici bir çoğunlukla kabul ettiği bir yasa, hem cinsel ilişki için ücret ödeyenlere ağır para cezaları getirecek, hem de seks sektörünü bırakmaları için hayat kadınlarına yardım edecek.

seksYaza kadar Senato'dan geçmesi beklenen yasa yoğun tartışmalara sebep oldu. Ancak Fransa, hayat kadınlarına suçlu değil, sömürü ve istismar mağdurları olarak muamele etmenin daha mantıklı olacağı yönünde Avrupa ve Amerikan hükümetleri arasında yaygınlaşan görüşe uygun hareket etmiş olacak. Kız çocukları dâhil, yabancı kadınların zengin ülkelerde çalıştırılmasıyla seks trafiğinin arttığı Avrupa için bu giderek bir ihtiyaç halini aldı. Yasal sorumluluğun büyük bir bölümünü seks işçisinden alıp müşteriye yükleyen Fransa, Avrupa'yı yıllardır ikiye bölen bir tartışmanın içine atıldı. Bu tartışmanın bir yanında, başta İsveç olmak üzere, fahişeliğin kadına karşı bir tür şiddet olduğunu ve cezalandırılması gerektiğini savunanlar var; diğer yanında da, Almanya ve Danimarka gibi, fahişeliği suç haline getirmenin onu yeraltına iteceği ve seks işçilerini daha büyük tehlikelere maruz bırakacağını ileri sürenler. Sonunda Fransız Millet Meclisi'ni harekete geçiren (ve Almanya'yı da yakında harekete geçmek zorunda bırakabilecek) şey, Romanya, Bulgaristan, Nijerya, Çin ve Tayland gibi yoksul ülkelerden gelen hayat kadınlarının çoğalmasıydı. Fransa'da her on hayat kadınından dokuzunun yabancı kökenli olduğu bildiriliyor ve onların da çoğunun kadın ticareti mağdurları olduğu tahmin ediliyor. Fransa'daki yasa, cinsel ilişki için ücret ödeyenlere bin 500 euroya varan cezalar getirerek ve seks işçilerine farklı alanlarda eğitim programları sunarak pazarı küçültmeyi hedefliyor. Seks sektörünü bırakmak isteyen fahişelere, yabancılar için kısa vadeli oturma izni dâhil, koruma da sağlanacak. Bu tür yasalar sektörün kökünü kurutamaz elbette; bunu şimdiye kadar hiçbir yasa yapamadı. Ancak dünyanın dört bir yanında devletler, seks işçilerinin bizzat mağdurlar olduğu ve cezalandırılmak değil, yardım edilmeleri gerektiği fikrini giderek benimsiyor. New York eyaleti ve bazı Amerikan şehirlerinde, zanlı hayat kadınlarına barınak, tıbbi bakım, uyuşturucu tedavisi, göçmenlik desteği ve okul ya da meslek eğitimi sağlanmasına yardım edecek özel mahkemeler kuruldu. Umulur ki Fransa'daki yasa, hayat kadınlığına zorlananların bu esaretten kurtulup yeni hayatlar kurmalarına yardım edebilir. THE NEW YORK TIMES

Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:17 Aralık 2013Yayınlanma Tarihi:18 Aralık 2013

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.