Pokemonları gerçek dünyaya taşıyan teknoloji

Pokemonları gerçek dünyaya taşıyan teknoloji: Zenginleştirilmiş gerçeklik.

Pokemon GO, zenginleştirilmiş gerçeklik sayesinde gerçek kamera görüntüsünün üzerine Pokemon yaratıklarını ekleyebiliyor.

Artık Pokemon GO oyununu bilmeyen neredeyse yok. Sınırlı sayıda ülkede piyasaya sürülse de, tüm dünyada milyonlarca kişi bir yolunu bulup cep telefonlarıyla sokaklarda küçük hayali yaratıklar avlamaya başladı.

Gerçek kamera görüntüsünün üzerine sanal görsellerin bindirilmesi prensibine dayanan zenginleştirilmiş gerçeklik sadece bilgisayar oyunlarında değil savunma sanayiinden perakende sektörüne sayısız alanda kullanılır hale geliyor.

NE ZAMAN ORTAYA ÇIKTI?

Zenginleştirilmiş gerçeklik savunma sanayiinden mimarlığa kadar birçok alanda kullanılıyor.

Zenginleştirilmiş gerçek terimi ilk kez 1990'da ABD'li havacılık şirketi Boeing mühendisi Tom Caudell tarafından kullanılmıştı.

ABD Hava Kuvvetleri için geliştirilen pilot kaskları, zenginleştirilmiş gerçeklik sayesinde hem uçakla hem de uçağın çevresiyle ilgili bilgiler gerçek görüntünün üzerine yansıtılabiliyordu.

Teknolojinin eğlence sektörüyle girişiyse 1990'ların sonunu buluyor.

Spor programlarında karşılaşmalardaki önemli pozisyonların anlatımında da maç görüntüsü üzerine bindirilen bilgisayar grafikleriyle zenginleştirilmiş gerçeklik ilk kez geniş kitlelerle buluşmaya başlamıştı.

POKEMON GO NEDEN BU KADAR TUTTU?

6 Temmuz'da piyasaya sürülen Pokemon GO milyonlarca kişi tarafından indirildi.

Cep telefonları ve tabletlerde rahatlıkla çalışan zenginleştirilmiş gerçeklik uygulamaları yıllardır hem Apple hem de Android işletim sistemlerinde var.

Ancak o uygulamalar milyonlarca kişi tarafından indirilip oynanan Pokemon GO'nun yanına bile yaklaşamıyor. Toronto Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Profesörü Eugene Fiume, Pokemon GO'nun başarısını iki nedene bağlıyor:

- Cep telefonu teknolojisindeki gelişme: Telefon işlemcileri güçlendikçe zenginleştirilmiş gerçek için gerekli olan GPS, yüksek çözünürlük ve sensörler daha sağlıklı şekilde çalışır hale geldi. Bu da zenginleştirilmiş gerçekliğin cazibesini artırdı.

- Oyun olmanın avantajı: Zenginleştirilmiş gerçekliği kullanan ciddi uygulamaların en büyük sıkıntısı hassas bir konumlandırmanın yapılamaması. Yani bir mimarlık uygulamasında grafik gerçek görüntünün üzerine milimetrik olarak oturmuyor. Bu da kullanımı zorlaştırıyor. Bunun için teknolojik gelişme şart. Pokemon GO'daysa milimetrik hassasiyette konumlandırmaya gerek yok.

BAŞKA HANGİ UYGULAMALAR VAR?

- Star Walk: Hem Android hem de iOS işletim sistemlerinde olan uygulama, telefonun kamerasını gökyüzüne doğrulttuğunuzda size yıldız, gezegen ve takım yıldızların konumlarını gösteriyor. Uygulama ayrıca sizi aradığınız yıldıza ya da galaksiye de yönlendirebiliyor.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:21 Temmuz 2016Yayınlanma Tarihi:20 Temmuz 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.