N.Ç olayı Türkiye'de güveni sarstı

13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. mahkemenin bu kararıyla adeta bir kez daha yıkıldı.

13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. mahkemenin bu kararıyla adeta bir kez daha yıkıldı.

zehra_erol Tüm Türkiye şimdi insanın kanı donduran o tecavüz olayını ve açılan davada mahkemenin verdiği kararı konuşuyor… 13 yaşında 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. mahkemenin bu kararıyla adeta bir kez daha yıkıldı. Yıkılan sadece o değil karar Türkiye’yi de yıktı. Kararın ileride neden olacağı psikolojik sonuçlarını değerlendiren Uzman Psikolog Zehra Erol “Tüm Türkiye’nin güveni” sarsılmıştır dedi… N.Ç. 2002’de 13 yaşında, aralarında kaymakamlık yazı işleri müdürü, bir yüzbaşı, muhtar ve korucuların da bulunduğu 26 kişinin aylarca cinsel istismar ve tecavüzüne maruz kalmıştı. Tüm bu olanların ardından N.Ç. 2003’te Adana Kız Yetiştirme Yurdu’na yerleştirildi. Ancak buradaki misafirliği çok uzun sürmedi. Oradan da kaçarak avukat Eren Keskin ve insan hakları aktivisti Leman Yurtsever’in yanına yerleşti. Dava süreci de o günden sonra başlamış oldu. Olayının ardından açılan davada mahkeme N.Ç'nin erkeklerle kendi rızasıyla birlikte olduğuna karar verdi ve iyi hal indiriminden yararlanmalarına olanak sağladı. "N.Ç. davası şimdi AİHM’de. 26 kişinin tecavüzüne uğrayan N.Ç. ise kararla tekrar yıkıldı.

ANILMAK BİLE İSTEMİYOR

N.Ç. şu anda 21 yaşında liseyi bitirmiş bir genç kız. Kendisi canını çok acıttıklarını söylüyor ve artık buna izin vermeyeceğini ifade ediyor. Çünkü geleceğe ilişkin ne zaman bir şeyler planlasa karşısına hep bu olay çıkıyor. Bu da işkencenin bir başka biçimi. 9 yıldır sürekli olarak yüzleşmek zorunda kalıyor. Ne zaman hayatına dair bir şeyler yapmaya çalışsa televizyonlarda, gazetelerde, kamuoyunda bu olaylar yer almaya başlıyor ve onu tekrar tekrar yaralıyor. Şimdi bunun önüne geçmek için kararlı. Bu yüzden bu konuyla ilgili ne demeç veriyor, ne konuşuyor anılmak bile istemiyor. N.Ç.’nin psikolojisi bu yöndeyken Memory Center Nöropsikiyatri Merkezi Klinik Psikologu Zehra Erol N.Ç’nin yaşadığı travmanın toplumda büyük bir güvensizliğe sebep olduğunu söyledi. Erol; “Travma fiziksel bütünlüğümüze, tehditle birlikte inançlarımıza da tehdidi içerir. N.Ç’nin durumunda bu ikisi de ciddi anlamda mevcut. Yaşadığı olay nedeniyle 4 kere ameliyat olmuş. Yaşadığı yerde güvende olmadığını deneyimlemiş. Bu ciddi anlamda dünya güvenli bir yer inancını sarsmış. Mahkemenin aldığı karar sadece N.Ç’nin değil toplumdaki birçok kişinin de acaba güvende miyim sorusunu kendine sormasına neden olmuştur. 13 yaşında, ergenliğin ilk adımlarında ki bir kızın yaşadığı bu olay sonucunda kendi rızası vardı diye ceza indiriminde bulunulması, yaptıkları davranışın sonucunu yaşamamış olmalarına sebep olur ki bu ciddi anlamda güven sarsılmasına neden olur. Böyle bir olaydan sonra kişi Post Tramvatik Stres bozukluğu yaşayabilir. Olayı tekrar tekrar hatırlar, uyku bozukluğu ve kaçınmalar olur. N. Ç bu konuda bir uzmandan yardım almış. Ancak 9 yıl süren bir mahkeme süreci de olayın tekrar tekrar hatırlanmasına ve bu durumla başa çıkmayı da zorlaştırır.  Böyle bir olay sonrasında kişi için koruyucu faktörler; psikolojik destek, bireyin başa çıkma becerileri sosyal destekler, ailenin desteği, yaşantısında gelecekle ilgili imkânlar, inançlar ve emniyette olduğunu biliyor olmak. Bu kişilerin dışarıda olması kişinin bu verilen desteğin bir yanını eksik bırakmıştır. Bu olayı gerçekleştiren kişilerde yaptıkları sağlıksız davranıştan kısmen sorumlu tutulmuşlardır ki bu işin asıl üzücü yanıdır. Böyle bir eylemde bulunan kişilerin davranışlarını haklılaştıran bir karar olmuştur.” Dedi. Şaban Özdemir (NPGRUP)

Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:03 Kasım 2011

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.