Koşucular daha iyi CEO oluyor

Neden maraton koşucuları daha iyi CEO oluyorlar?

Büyük bir şirketi yönetmek bir maratonda koşmaya benzer: ikisi için de sebat etme, kendini adama, iş etiği ve strateji gerektirir. Peki öyleyse bir maraton koşucusu olmak sizi daha iyi bir lider yapar mı?

Social Science Research Network’te yayınlanan ve CEO’ların fiziksel form durumu ile şirket değeri arasında pozitif bir ilişki olduğunu bulan yeni bir araştırmaya göre cevap evet. Araştırmacılar CEO’ların fiziksel durumlarını değerlendirmek için standartları oldukça yüksek tuttular – örnek vermek gerekirse, seçilen bir yılda bir maratonu başarıyla bitirebilmek (haftaya bir kaç kez yürüyüş yapmak yetmiyor). 2001’den 2011’e kadar S&P 1500 şirketin CEO’larına ait bilgileri kullanarak, belirlenmiş yıllarda hangi CEO’ların maratonu bitirebildiğine karar verdiler ve bu bulgularını şirketlerinin o zamana göre piyasa değeri ile kağıt üzerindeki değerini karşılaştırarak birleştirdiler. Maraton koşucuları tarafından başı çekilen şirketlerin, araştırmalara bakılacak olursa, fit olmayan yöneticilerin şirketlerine göre, CEO, şirket ve yönetim karakteristiklerini, geçmiş performanslarını ve şirketlerin kalıcı özelliklerini de kontrol ettikten sonra bile, yüzde beş daha değerli olduğu görüldü.

Araştırmacılar, maraton koşucularının grup olarak önceden ortak karakteristik özelliklere sahip oldukları için değil, yüksek fiziksel form durumları sayesinde daha iyi yöneticiler olduklarını göstermek istemişlerdi. Bunun için ise, içlerinde 55 yaş ve üzeri CEO’ların, uzun süredir görevlerinin başında bulunan CEO’ların (yüksek tükenmişlik riski) ve iş yükü çok yüksek CEO’ların (araştırmalara göre birden fazla şirketin yönetim kurulunda bulunmak olarak değerlendiriliyor) da bulunduğu yüksek miktarda strese maruz kalabilecek ve fiziksel form durumunun en yararlı olacağını düşündükleri CEO gruplarını incelemeye aldılar. Bütün bu “yüksek risk” taşıyan gruplarda, fiziksek form durumu yüksek CEO’ların şirketlerinin yüzde sekiz ile yüzde on arasında daha değerli olduğunu gördüler.

Bu sonuç, tabii ki, maraton koşucusu CEO’ların işlerini daha iyi yapmalarını sağlayacak ortak karakter özelliklerine sahip olmaları olasılığını tamamen ortadan kaldırmıyor, ancak araştırmacılar önemli bir konuya parmak bastıkları konusunda kendilerine herşeye rağmen güveniyorlar. Araştırmacılar “Yüksek fiziksel form durumu stresi düzenliyor ve algı ve iş performansını artırıyor. Bu nedenden dolayı araştırma, çok fazla beklenti ve sorumlulukla, özellikle iş stresi ve fiziksel zorluklar, yüzleşen CEO’lar için geçerli hale geliyor,“diye bir sonuca vardı ve konuyu bir adım öteye taşıdılar: Araştırmacılara göre, baş yöneticilerin fiziksel form durumları hissedarların yatırım kararlarını ve yönetici işe almak isteyen şirketlerin seçimlerini etkileyebilecek geçerli bir bilgi niteliği taşıyor. Bir başka deyişle, bundan sonra bir şirkete yatırım yapıp yapmamayı değerlendirdiğinizde sebat edin, özeni elden bırakmayın ve şirketin CEO’unun geçen yıl bir maratonda koşup koşmadığına emin olun.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:08 Kasım 2014Yayınlanma Tarihi:12 Kasım 2014

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.