Bu köpekler çok tehlikeli

'Tehlikeli köpeklerin' kısa tarihi…

Geçen 3 yıl içinde İngiltere'de 5 bin köpeğe yasaklı türler arasında oldukları şüphesiyle polis tarafından el konuldu.

İngiltere'de tehlikeli köpekler yasası pitbull terrier gibi saldırgan köpek türlerini yasaklıyor.

İngiliz havyan hakları derneği RSPCA ise bir türün diğerinden daha saldırgan olduğuna yönelik yeterli kanıt olmadığını savunuyor.

Ancak tehlikeli köpekler meselesi yeni bir konu değil. Romalılar köpekleri bekçilik ve ev hayvanı olarak tutmanın yanısıra "silah" olarak da kullanıyorlardı.

Bazı tarihçilere göre köpeklere has yasalar hazırlandı ve Milattan Önce 7.yüzyılın ortalarında köpeklerin savaşlarda kullanıldığına dair rivayetler vardı.

ABD'de 19. yüzyılda köleleri ve suçluları yakalamak için yetiştirilen tazılar tarihte olumsuz eleştiri alan ilk köpekler.

DOBERMANLAR STATÜ SEMBOLÜ

Son yüzyılda ise dobermanlar kötü ünleriyle bilinir oldu. Dobermanlar İngiltere ve ABD'ye 1900'lı yılların başında Almanya tarafından tanıtıldı ve güvenilir bekçi köpekler ve statü sembolü olarak niteleniyordu.

Ancak İkinci Dünya Savaşı'nda toplama kamplarındaki Nazi askerlerinin yanında görüntülenen dobermanların imajı da değişti.

Savaştan sonra filmlerde ve medyada zekalarına ve sahiplerine bağlılıklarına karşın "şeytan köpekler" olarak tanıtıldılar.

Dobermanların yanısıra Alsas çoban köpekleri ve Rottweilers türü köpekler de benzer kötü imajın kurbanı oldular.

1960'larda ABD'de uyuşturucu satan sokak çeteleri pitbull türü köpekleri bekçilik ve statü sembolü olarak yanlarında taşımaya başladılar.

ÇOCUK ÖLDÜREN KÖPEK

1987 yılında Kaliforniya'da marihuana mahsülünü koruyan bir pitbull 2.5 yaşındaki bir çocuğu öldürdü.

ABD medyasında pitbullarla ilgili olumsuz haberler çıkmaya başladıktan sonra ülkedeki pek çok eyalet "bazı tehlikeli köpek" türlerini yasakladı.

İngiltere'de ise altı yaşında Rucksana Khan bir köpek saldırısında ciddi biçimde yaralandıktan sonra tehlikeli köpek yasası 1991 yılında kabul edildi.

Rucksana evinin yakınlarındaki bir parkta oynarken bir pitbull köpeğinin saldırısına uğramıştı.

BBC TÜRKÇE


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:23 Aralık 2017Yayınlanma Tarihi:22 Aralık 2017

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.