Bir kadeh bile 'inme riskini artırıyor'

Günde bir kadeh alkollü içki bile 'inme riskini artırıyor'

Lancet dergisinde yayımlanan geniş kapsamlı bir genetik araştırmada, az ya da orta kararda alkol kullanmanın bile tansiyonu yükselettiği ve inme riskini artırdığı sonucuna varıldı. Daha önceki çalışmalarda günde bir ya da iki alkollü içki içmenin zarar vermek bir yana, koruyucu olabileceği savunuluyordu.

Çalışmada, İngiliz ve Çinli uzmanlar 500 bin Çinliyi 10 yıl boyuca takip etti. Uzmanlar, araştırmalarından aldıkları sonuçların tüm halklar için geçerli olduğunu ve alkolün doğrudan etkileri üzerinde en iyi kanıtları sunduğunu söylüyor. Araştırmacılar, insanların alkol tüketimini kısıtlaması gerektiğini vurguluyor.

Yoğun alkol tüketiminin sağlığa zararlı olduğu ve inme riskini artırdığı biliniyordu, ancak bazı araştırmalar az miktarda alkol almanın sağlığa yararlı olabileceğini söylerken, diğerlerinde alkolün az bile içilse zararlı olduğu sonucuna varılmıştı.

Araştırmadaki bulgular ne?

Oxford Üniversitesi, Pekin Üniverstesi ve Çin Tıp Bilimleri Akademisi'nin araştırmasındaki bulgular şöyle;

Günde bir ya da iki içki inme riskini %10-15 artırıyor.
Günde dört içki inme riskini %35 yüseltiyor.

Sonuçlar ne anlama geliyor?

Araştırmacılar, çalışmadan çıkan başlıca sonucun, az ya da orta kararda içmenin inmeye karşı koruyucu bir etkisinin bulunmadığı olduğunu söylüyor.

Bu da her gün küçük miktarlarda alkol kullanmanın bile inme riskini artırabileceği anlamına geliyor.

NTV


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:09 Nisan 2019Yayınlanma Tarihi:08 Nisan 2019

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.