Eşler Doyumu Yaşamalıdır

Eşler Doyumu Yaşamalıdır— Âdet döngüsü içinde, hamilelik riskinin olmadığı, güvenli ilişkiye girilecek günler var mı?

— Âdet döngüsü âdetin başladığı ilk gün birinci gün olarak kabul edildiğinde normal seyrinde 28 günlük bir döngüdür. Bu dönem içinde yumurtlamanın gerçekleştiği 14. günün 5 gün öncesi ve sonrası riskli günlerdir. Diğer günler, yani 1–08 ve 20–28. günlere denk gelen dönemler gebelik riskinin en az olduğu, güvenli ilişkiye girilebilecek dönemlerdir. Ancak yine de unutulmamalıdır ki, bu hesaplamanın da gebelikten koruma şansı etkin bir korunma yönteminin yerini tutmaz.

 

Şule - 35 yaşında 2 çocuk annesiyim, 12 yıldır evliyim. Tekrar çocuk sahibi olmak istemiyorum. Gebe kalmamak için eşimin geri çekme yöntemini kullanması yeterli olur mu yoksa başka bir yöntem önerir misiniz? 

— Gebelikten korunmak için geri çekme yöntemi kesinlikle güvenli bir yöntem değildir. Ülkemizde istenmeyen gebeliklerin önemli bir yüzdesi bu korun(ma)ma yöntemi sonucunda oluşmaktadır. Mutlaka bir kadın doğum uzmanına muayene olarak, önereceği etkin yöntemlerden birini kullanmalısınız.

 

Didem Malatya-  33 yaşındayım, 5 yıldır evli ve 1 çocuk annesiyim. Nerdeyse günümün tamamını 2 yaşındaki kızıyla geçiyorum. Doğumdan sonra doğum kontrol hapı ile korunmaya başladım. Bunun bilemediğimiz olumsuz etkileri var mıdır? 

— Doğum kontrol hapları normal adet döngüsünü sağlayan hormonları içeren ilaçlardır.  Her ilaç gibi bunların da belli yan etkileri vardır. Örneğin psikiyatrik açıdan, duyarlı kişilerde depresyon benzeri şikâyetler oluşabilmektedir. Ancak kimin güvenli bir şekilde kullanabileceğine konunun uzmanı bir hekim karar verebilir. Bizim size önerimiz bir kadın doğum uzmanı ile görüşüp muayene olmanız ve bu ilaçların kullanımıyla ilgili sizin yaşayabileceğiniz varsa olası sorunlar hakkında bilgi almanız. Geçmişte depresyon geçirdiyseniz bu konuda da doktorun önerisine göre gerekirse psikiyatrik danışmanlık alabilirsiniz.

 

— Âdet kanaması hangi yaşta başlıyor? Kızım 11 yaşında ve adet oldu.

— Âdet kanamasının başlama yaşı genellikle 12- 14 yaşlar arasıdır ve genetik özellikler (anne ve anneannenin adet başlangıcı) belirleyici rol oynamaktadır. 10 yaşında başlayabileceği gibi, 16 yaşında başladığı da görülebilir. 

 

— 9 yıldır evli çocuğumun bebeği olmuyor. Hekim kendisine kısırsın demiş. Hayatları alt üst oldu. Gelinimden öğrendiğime göre cinsellikleri de iyi gitmiyor. Psikiyatriste gitmeyi oğlum ret ediyormuş. Nasıl ikna edebiliriz?

— Çocuk sahibi olamamak kadın olsun erkek olsun her insanın psikolojisini derinden etkileyen önemli bir sorun. Bireyler bunu doktordan ilk öğrendiklerinde ‘’yas süreci’’ benzeri bir dönem geçirirler. Çoğu zaman bireyler bu durumda kadınlık ya da erkekliklerinin eksik olduğu duygusunu da yaşarlar. Oğlunuz da mutlaka yoğun bir acı yaşıyor olmalı. Kendisini ikna edebilmek için öncelikle eşi çok güven verici yaklaşmalı, oğlunuzun üzüntüsünü paylaşmalı ve kendi duygularını dile getirmeli. Uygun bir zaman sonra, kendisini hazır hissettiğinde, oğlunuz psikolojik yardım almayı kabul edecektir.

 

—45 yaşındayım menopoza girmekten korkuyorum. Menopoz sonrası sağlıklı cinsel yaşam nasıl olmalıdır?

— Öncelikle menopoza girmek korkulacak bir durum değildir, mutlaka olumsuz şeyler yaşanacak beklentisi içine girmemek gerekir. Bir kadın doğum uzmanından yardım alınarak son derece sağlıklı bir şekilde de yaşanabilir. Menopoz sonrası cinsel yaşamda oluşabilecek sorunlardan biri cinsel isteksizliktir, fakat bu sorun kadının cinsel kimliğine bakış açısıyla yakından ilgilidir. Eğer siz menopoz öncesi yaşamınızda cinsel isteksizlik yaşamadıysanız, çok büyük olasılıkla menopoz sonrası da böyle bir sorununuz olmayacaktır. Sık karşılaşılan bir diğer sorun hormonal değişikliklerin etkisiyle oluşan vajinal kuruluktur. Bu sorun için de bir kadın doğum uzmanından yardım alınabilir.

 

—21 yaşındayım. 6 aydır bir kız arkadaşım var. Cinsel birleşme evlilik öncesi düşünmüyoruz ancak herhangi bir sağlık sorunu varsa öpüşmekle geçer mi? Örneğin AIDS öpüşmekle kapılır mı?

 —AİDS ya da diğer kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşan hastalıkların kişiye geçmesi ancak temas yüzeyinde açık yara-kesik bölge varsa mümkündür.

 

—5 yıldır evli cinsel sağlığı yerinde bir kişiyim. Düzenli olarak haftanın her günü seks yaşıyorum. Eşim ileride sorun olmasından endişeleniyor ve bu durumun vajinayı genişleteceğinden korkuyor? Fazla seks vajinayı gevşetir  seks kalitesini bozar mı?

— Sık cinsel ilişkiye girmenin vajinayı gevşeteceğine dair tıbbi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak sizin durumunuzda dikkat edilmesi gereken nokta eşinizin bu konudaki duygusu ve tercihidir. Sağlıklı cinsel yaşam eşlerin her ikisinin de doyum yaşamasını gerektirir. Eğer eşiniz bu sıklıktan rahatsız ve bunu ifade edemiyorsa bedensel kaygıları artacaktır.


Paylaş

Görüntülenme:
Yayınlanma Tarihi:19 Nisan 2006

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.