600 milyon Güneş yutan karadelik

Bilim insanları, evrenin en büyük patlamasını yeni bir fotoğraf ile gözler önüne serdi. İnfilakın merkezindeki devasa karadelik, Güneş’ten 10 milyar kat büyük bir kütleye sahip.

Avustralyalı ABC yayın kuruluşu haberine göre, Dünya’dan yaklaşık 2.6 milyar ışık yılı uzaklıktaki ‘MS 0735.6+7421’ adlı galaksi kümesinde tespit edilen patlamanın yeni bir fotoğrafı oluşturuldu. 2005 yılında NASA’nın Chandra Uzay Teleskopu ile keşfedilen patlama, 100 milyon yıldan uzun bir süredir gamma enerjisi yayıyor.

Bilim insanları, merkezdeki dev karadeliğin böyle bir patlamaya yol açmak için Güneş’inkinin 600 milyon katı kadar kütleyi emdiğini tahmin ediyor. Patlamanın son fotoğrafı, Chandra’nın elde ettiği X ışımaları ve radyo dalgaları verilerinin, Hubble Uzay Teleskopu’nun çektiği optik fotoğraflarla birleştirilmesi ile oluşturuldu. 1 ışıkyılı yaklaşık 9.5 trilyon kilometre olarak hesaplanıyor.

HÜRRİYET


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:12 Kasım 2015Yayınlanma Tarihi:10 Kasım 2015

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.