Zika virüsü büyük ihtimalle Asya'ya da yayılacak

DSÖ: Zika virüsü büyük ihtimalle Asya'ya da yayılacak.

Singapurlu yetkililer sivrisineklerin üreme alanlarını ilaçlamaya başladı.  Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Zika virüsünün "çok büyük ihtimalle" Asya ve Pasikif bölgelerine de yayılacağı uyarısında bulundu.

DSÖ, Singapur'da virüsün görüldüğü yüzlerce vakanın bildirildiğini söylerken, Tayland'da mikrosefali vakalarına rastlandığı kaydedildi.

Sivrisineklerle yayılan virüs dünya genelinde 70 ülkede tespit edildi. Bunların en az 19'u Asya Pasifik bölgesinde.

DSÖ Direktörü Margaret Chan uzmanların hala virüsle nasıl başa çıkılabileceğini araştırdığını söyledi.

Chan Filipinler'in başkenti Manila'daki DSÖ toplantısında yaptığı açıklamada "Maalesef, biliminsanlarının hala birçok kritik soruya verecek yanıtı yok" dedi.

Zika virüsü genelde pek ağır belirtilere yol açmıyor. Ancak hamilelerin virüsle teması durumunda, çocukların beyin gelişimlerini tamamlamadan doğmasına, bir başka deyişle mikrosefaliye yol açıyor.

Zika virüsü 1947'de Uganda'nın Zika Ormanı'nda yaşayan maymunlarda keşfedildi. Virüsün insanlarda görüldüğü ilk vakaya 1954'te Nijerya'da rastlandı.

VİRÜSÜN ETKİLERİ

Virüs onyıllar boyunca hiç görülmediği ve kamu sağlığına büyük bir tehdit oluşturmadığı için uzmanlar tarafından görmezden gelindi.

Virüs 2007'de Mikronezya'nın Yap Adası'nda bir salgına yol açana dek bilim insanlarının dikkatini çekmedi.

A.A


Paylaş

Görüntülenme:
Güncellenme Tarihi:14 Ekim 2016Yayınlanma Tarihi:13 Ekim 2016

© 2024e-Psikiyatri.com, bir NPGRUP sitesidir,
e-Psikiyatri.com bir NPGRUP sitesidir. Bu sitede verilen bilgiler, site ziyaretçilerinin/hastaların hekimleriyle mevcut ilişkilerini ikame etmek değil, desteklemek için tasarlanmıştır. Bu sitede yer alan bilgiler bir hekime danışmanın yerine geçmez. Tüm hakları saklıdır.